Bestuur

Frans Klein, voorzitter
Frans Klein werkte ruim 25 jaar bij de VARA. In die periode vervulde hij talloze functies, variërend van medewerker bij de afdeling klassieke muziek tot hoofd planning en productie. Hierop volgden benoemingen tot adjunct-directeur radio & televisie (1998), directeur productie & nieuwe media (2000) en uiteindelijk directeur van de omroep (2004). In deze hoedanigheid stond hij begin 2014 aan de wieg van fusieomroep BNN-VARA. Sinds mei 2014 is Frans directeur Televisie bij de Nederlandse Publieke Omroep. Samen met de netmanagers en de omroepen stelt hij de programmering samen voor NPO 1, 2 en 3, Zapp, Zappelin en NPO.nl. Daarnaast houdt hij zich bezig met beleidsontwikkeling en onderhoudt hij namens de directie TV het contact met externe relaties, zoals de politiek, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

‘Mijn doel voor de komende jaren is dat we relevant blijven en nog relevanter worden. Dat we programma’s maken die onomstreden van publieke waarde zijn en in de optelsom het gehele Nederlandse publiek bereiken. Ons aanbod moet van en voor iedereen zijn. Het leuke aan deze baan vind ik dat je op een plek zit die bepalend is voor het aanbod. Wat ik doe heeft invloed op wat kijkers te zien krijgen, en dat is heel eervol. Wat mij betreft zijn we bij de NPO echt bevoorrecht dat we het Nederlandse publiek mooie programma’s mogen serveren. En wat is er nou mooier dan elke dag televisie maken als je zelf televisieverslaafd bent?’

Drs. D.F. (Daan) Potjer, ASIP, penningmeester
Daan Potjer studeerde economie in Rotterdam en Londen en deed een post-doctorale opleiding beleggen in het Verenigd Koninkrijk. Hij begon zijn carrière als beleggingsstrateeg bij ABN AMRO Asset Management en was daarna Hoofd van het Asset Allocatie team, dat meer dan 12,5 miljard euro beheerde. In eerste instantie in Londen, later in Amsterdam. Daarna was Daan oprichter en Managing Director van Aethra Asset Management, een boutique vermogensbeheerder in Amsterdam en Londen. Na een uitstap als directeur van het bakkersbedrijf van zijn schoonvader, Broodbakker Simon Meijssen, is Daan nu COO van Dynamic Credit, een vermogensbeheerder en adviseur op het gebied van complexe leningen.

Muziek is volgens Daan zowel een bron van inspiratie als van rust. De mix die het Radio Filharmonisch Orkest brengt qua repertoire is spannend, avontuurlijk, herkenbaar en ook weer nieuw. Het sluit aan bij wat er in zijn dagelijks werk gebeurt, en staat daar toch ook weer 180 graden tegenover. Het RFO een instituut dat ongelofelijk belangrijk is voor de maatschappij en voor Daan persoonlijk. Als penningmeester van het bestuur van de Vrienden van het RFO hoopt Daan vanuit zijn expertise hèt Media Orkest van Nederland te steunen om haar goede werk voort te zetten.

Nanette Bakker, bestuurslid
Nanette is, als oud-lid van het Radio Filharmonisch Orkest, voor velen van u geen onbekende. Zij houdt zich bezig met voornamelijk aan muziekeducatie verbonden zaken en voltooide onlangs de post HBO-opleiding ‘Musicians for Music Education’ aan het Conservatorium van Amsterdam. Als bestuurslid van de Vriendenvereniging vindt zij het leuk om bij haar oude werkkring betrokken te blijven.

Hans Zonderop, secretaris
Mijn naam is Hans Zonderop, 1ste slagwerker in het meest veelzijdige orkest van Nederland, het Radio Filharmonisch Orkest! Inmiddels ben ik al 26 jaar in dienst, en nog steeds vind ik het een eer om deel uit te maken van dit fantastische orkest. In het RFO moet je van alle markten thuis zijn. Ons repertoire omvat een breed scala aan stijlen en is dus zeer divers. Nieuwe muziek en wereldpremières worden regelmatig geprogrammeerd, en dat is een paradijs voor slagwerkers. Naast het musiceren ben ik actief in de orkestcommissie en zeer nauw betrokken bij de oprichting van de Stichting Vrienden van het RFO. De binding en het contact met ons publiek is ontzettend belangrijk en de Stichting Vrienden beschouw ik als het perfecte middel om dit te verwezenlijken. Ik hoop u binnenkort (opnieuw) te ontmoeten bij een van de activiteiten die wij speciaal voor de Vrienden organiseren!

Vriendenteam

Aan het roer van de Vriendenvereniging staat – naast het bestuur – het Vriendenteam. Dit team bestaat uit een enthousiaste en gemotiveerde groep (ex-)musici, die de organisatie van de vereniging op zich heeft genomen.

Petra Botma
In het Radio Filharmonisch Orkest heb ik de functie van eerste hoorniste. Een prachtige en uitdagende baan in een orkest van zeer hoog niveau! Ook is het een eer om aanvoerder te mogen zijn van een fantastische en zeer gemotiveerde hoorngroep. Ik zet mij in voor de Vriendenvereniging omdat ik het belangrijk vind dat we als musici contact hebben met onze achterban. Ik ben vooral betrokken bij het organiseren van de openbare repetities en de Vriendendagen.

Paul Jussen
Graag stel ik me even aan jullie voor: mijn naam is Paul Jussen. Ja, nu hoor ik u denken…u vraagt zich af of ik misschien (de vader ben van)…? Nou, dat klopt! Maar in eerste instantie ben ik paukenist van het Radio Filharmonisch Orkest. Naar mijn mening de mooiste baan die er bestaat. Nog steeds ben ik trots op het feit dat ik deze rol mag vervullen in één van de beste orkesten van Nederland (en bij tijd en wijle volgens mij zelfs het aller-beste orkest van Nederland!) In onze Vriendenvereniging houd ik me onder meer bezig met de ledenadministratie. Tellen is iets wat je als paukenist tot in de puntjes moet beheersen en ik hoop dat ik hier profijt van zal hebben bij het archiveren van onze nieuwe leden!

Ellen Versney
Het Radio Filharmonisch Orkest ken ik al mijn hele leven van dichtbij. Vanaf de oprichting in 1945 werkte mijn vader er gedurende 32 jaar als solo hoornist en mijn moeder speelde lange tijd mee als freelance celliste. Ik kan mij goed herinneren dat ik als klein meisje mee ging naar repetities en concerten. Dan zocht ik in het Amsterdamse Concertgebouw een plekje vlak achter de harpen en keek en luisterde totaal gebiologeerd hoe zij hun rol vervulden in dat grootse organisme van klank. De fascinatie voor dat instrument en de wens om harpiste te worden had ik al zolang ik mij kan herinneren. Nu, zoveel jaar later, mag ik zelf op precies die plek meespelen in dat geweldig mooie orkest. Dat die droom zo letterlijk uit is gekomen is iets waar ik nog iedere dag met volle teugen van geniet! Ik en mijn collega’s willen onze passie voor muziek, en voor ons unieke orkest in het bijzonder, heel graag met u delen. Dat doe ik in eerste instantie via het maken van de Nieuwsbrief, maar ik ben ook betrokken bij de diverse activiteiten die wij voor onze Vrienden organiseren. Tot ziens!

Renate Russu-Van Riel
Communicatie via ongrijpbare klanken en de overdracht van energie is de aantrekkelijke kant van mijn beroep als violiste. De gevoelens die ik via de muziek kan delen wil ik graag aanvullen met een persoonlijkere band met het publiek via onze Stichting Vrienden van het RFO. Graag zou ik plezier en inspiratie willen brengen via de initiatieven van de Stichting. Ik ben erg geïnteresseerd in de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Muziek kan bij die ontwikkeling van grote waarde zijn op vele niveau’s. Het is fijn om daar deel van uit te maken.

Yvonne Wolters
Ik ben Yvonne Wolters, hoboïste in het Radio Filharmonisch Orkest. Al 12,5 jaar speel ik met super veel plezier in dit orkest. Voordat ik in het Radio Filharmonisch orkest  kwam, heb ik mijn conservatoriumstudie gedaan in Maastricht en Hannover. Ik ben getrouwd en moeder van twee dochters, Jet & Anne. In de zomermaanden speel ik ook graag tennis. Daarnaast vind ik het erg leuk om me in te zetten voor de Stichting Vrienden van het RFO; zo krijgt ons publiek de kans het orkest van dichtbij te volgen en een warm hart toe te dragen.

Henk de Vlieger
Henk de Vlieger is componist en arrangeur. Daarnaast houdt hij zich als lid van het Historisch Genootschap Radio Filharmonisch Orkest bezig met het archiveren en documenteren van het roemruchte verleden van het orkest, waarin hij 36 jaar slagwerker mocht zijn. Hij zal als redactiemedewerker mede de Nieuwsbrief voor de Vriendenvereniging gaan verzorgen.

Esther Doornink
Ik ben Esther Doornink en ik speel slagwerk in ons orkest. Tijdens mijn opleiding aan het conservatorium van Utrecht ging ik vaak naar Vredenburg om naar het Radio Filharmonisch Orkest te luisteren. ”Wat een te gek orkest” dacht ik en daar wilde ik graag deel van uit maken. Sinds 2003 is die droom werkelijkheid! Regelmatig word je als slagwerker door iemand uit het publiek aangesproken. Nog meer contact met het publiek heb je wanneer je achter de cd-stand van het orkest staat. Deze band met het publiek vind ik erg leuk en ik hoop deze te versterken met ons Vriendenteam.

Commissie van Aanbeveling

Hans Hillen (voormalig CDA-politicus)
Thom de Graaf (D’66-politicus)
Elisabeth Post (VVD-politica)
Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum)
Paul Witteman (journalist & tv-presentator)
Jaap van Zweden (dirigent)
Edo de Waart (ere-dirigent Radio Filharmonisch Orkest)

 

Volg ons op social media