Over het Radio Filharmonisch Orkest

 

Radio Filharmonisch Orkest met Karina Canellakis - foto: Simon van Boxte
Radio Filharmonisch Orkest met Karina Canellakis – foto: Simon van Boxtel


“Het is liefde op het eerste gezicht, meteen vanaf de eerste repetitie. Ik was zeer onder de indruk van het commitment van het orkest aan schoonheid en finesse, van hun nieuwsgierigheid, aandacht voor detail, virtuositeit, intense concentratie, welwillendheid en de wens om dieper in ongebruikelijk repertoire te duiken, terwijl het toch een gevoel voor humor, openheid en warmte bleef uitstralen. Er was een natuurlijke manier van communiceren, een vrijheid van denken, en dat kwam nog duidelijker naar voren in de prachtige gesprekken die ik met vele musici afzonderlijk had, tussen de repetities en concerten door. Dat alles maakt dat ik meer dan blij ben en het een eer vind dat men mij heeft gevraagd als chef-dirigent van dit geweldige orkest. Ik ben ervan overtuigd dat wij in onze gezamenlijke toekomst vele grenzen zullen overschrijden.”

(Karina Canellakis, n.a.v. haar benoeming als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest)

“Bij het Radio Filharmonisch Orkest heb ik de beste tijd van mijn leven gehad. Onze Wagner- en Mahlercycli waren een absoluut hoogtepunt. Het voelt nog steeds als een warm bad.”
(Edo de Waart)

“Vijfenzeventig jaar Radio Filharmonisch Orkest vangen in een toch beperkt aantal pagina’s is een bijna onmogelijke taak. Van de talloze musici die in de afgelopen driekwart eeuw hebben bijgedragen aan de successen van het RFO konden helaas lang niet alle namen worden genoemd. De bezieling waarmee zoveel betrokkenen aan dit boek hebben meegewerkt, is van onschatbare waarde geweest. Dan denk ik aan het bijzondere gesprek met Edo de Waart in Nieuw-Zeeland, de Zoom-sessies met orkestleden, de helden van het Historisch Genootschap, de vriendelijke John Adams en al die oud-orkestleden die dierbare herinneringen deelden.
Ik heb het RFO leren kennen als een gepassioneerd orkest, dat zich in vijfenzeventig bewogen jaren onmisbaar heeft weten te maken voor ontelbare muziekliefhebbers. Een ensemble van getalenteerde musici die vele stormen doorstonden en altijd weer kracht wisten te putten uit hun bevlogen samenspel.”
(Inge Jongerman, auteur van ‘De kracht van bevlogen samenspel’, over 75 jaar Radio Filharmonisch Orkest. Het jubileumboek is te koop à € 19,- (inclusief verzendkosten) en is via deze link te bestellen bij het Muziekcentrum van de Omroep)

“I am thrilled that we will keep working together in the future. I love making music with the orchestra on such a high level. Our bond is very strong and keeps getting stronger every time I come here. And we have fantastic audiences in Amsterdam and Utrecht; I couldn’t be happier.”
(James Gaffigan, vaste gastdirigent)

“Zelden heb ik een orkest zo bereidwillig en geconcentreerd werkend meegemaakt. Schitterend om te zien dat iets dat schuchter begint, met musici die aftasten wat de componist nou weer bedoeld zou kunnen hebben, in korte tijd tot zo’n waanzinnige saamhorigheid en knettergoed geluid kan leiden.”
(Componist Martijn Padding over de première van ‘Reports from the Low Country’ (april 2016), door Radio Filharmonisch Orkest en contrabassist Rick Stotijn o.l.v. James Gaffigan)

“Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan geeft op fenomenale wijze klank aan de vele gezichten van Prokofjev, van wrang naar liefdevol en van kolderiek naar venijnig – het RFO met Gaffigan treft doel, en recht in het hart.”
(Jury-oordeel over de cd Prokofjev – Symphonies Nos. 1 & 5 onder leiding van James Gaffigan, genomineerd voor de Klassieke Edisons, 2017)

Volg ons op social media