Stipendium Radio Filharmonisch Orkest voor jonge componisten

Het Radio Filharmonisch Orkest is in 2021 gestart met een jaarlijks stipendium voor jonge, talentvolle componisten.  Na het eerste stipendium, toegekend aan de Nederlands-Israëlische Karmit Fadael, volgde de stipendiums voor Sílvia Lanao en Giuliano Comoglio.

Nieuwe muziek en jong talent
Tijdens de eerste lockdown startte het Radio Filharmonisch Orkest met een reeks ‘coronacomposities’, om tóch nieuwe muziek te kunnen laten klinken tijdens de coronacrisis. Het succes van deze reeks wereldpremières inspireerde de Vrienden van het RFO om een jaarlijks terugkerend project te ontwikkelen en hiervoor een stipendium uit te reiken aan een jonge componist.

Het laten klinken van nieuw gecomponeerde muziek en de ontwikkeling van talent behoren tot de kerntaken van het Radio Filharmonisch Orkest. Juist nu is het belangrijker dan ooit Nederlandse componisten te steunen met opdrachten. Met het Stipendium Radio Filharmonisch Orkest wordt jong talent ondersteund en de kans geboden om een jaar lang met een professioneel orkest te werken.

Het stipendium is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de Vrienden van het RFO, een jaarlijkse gift van een RFO-fan en de gemeente Hilversum, in samenwerking met Podium Witteman. De opdracht bestaat uit het componeren van vier nieuwe werken, waarvan er één op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Hilversum in première gaat. De andere composities gaan door het jaar heen in première bij het televisieprogramma Podium Witteman, uitgevoerd door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het avontuurlijke huisensemble van Podium Witteman, Fuse.

2021: Karmit Fadael
Het Stipendium Radio Filharmonisch Orkest voor 2021 is toegekend aan de Nederlands-Israëlische Karmit Fadael. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Calliope Tsoupaki, Guus Janssen en Martijn Padding. In 2019 studeerde zij af en sindsdien componeerde zij in opdracht van o.a. het Residentie Orkest, November Music en Doelen Ensemble. “Als persoon ben ik emotioneel, eigenwijs, rationeel maar ook kalm. Deze eigenschappen kun je herkennen in mijn muziek. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe klankcombinaties en probeer ik zowel het publiek als de musici aan te spreken.” Meer informatie over Karmit en haar muziek is hier te vinden.

2022: Sílvia Lanao
Een commissie, bestaande uit musici van het RFO en componist/dirigent Micha Hamel, heeft besloten om het stipendium 2022 toe te kennen aan Sílvia Lanao. Zij mag volgend seizoen twee werken componeren en alle repetities bijwonen van het orkest. Sílvia Lanao (1995, Spanje) is gefascineerd door verschillende geluidskleuren en geluidsstructuren. Ze begon haar studie compositie aan het Conservatori Liceu in Barcelona. Haar onbevangen en kritische karakter bracht haar naar Amsterdam, waar ze haar bachelor Compositie afrondde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Wim Henderickx en Willem Jeths. In 2018 won ze de eerste prijs, de Alba Rosa Viëtor compositieprijs tijdens het Alba Rosa Viva! festival.

2023: Giuliano Comoglio

Silvia Lanao
Silvia Lanao

 

Volg ons op social media