Daniela Köhler

De dramatische symfonicus Wagner: Siegfried

Programma

  • Richard Wagner Siegfried

Het was een grote wens van chef-dirigent Karina Canellakis: Wagners Siegfried te dirigeren, het derde deel uit Der Ring des Nibelungen. Deze wens gaat in vervulling met een goed orkest en bijzondere solisten.

Wagner ontpopt zich als een heus dramaticus
In Siegfried zet de componist de laatste stap in zijn ontwikkeling van romantische componist naar de 'symfonicus' van het door hem uitgevonden muziekdrama. Niet zonder humor, zoals blijkt uit de briljant-komische partij voor de Nibelung Mime, geschreven voor een pregnante karaktertenor. Uitgerekend in de tweede akte, waarin de orkestrale natuurevocaties de ontdekkingsreis van de jonge held Siegfried begeleiden, raakt Wagner in 1857 in een artistieke crisis. Na vingeroefeningen met Tristan en Meistersinger keert hij als volleerd en volbloed dramaticus terug naar de Ring om het derde bedrijf van Siegfried te voltooien. Een niet te versmaden uitdaging voor elke dirigent.

Clay Hilley en Daniela Köhler
De Matinee verzamelde een bijzondere cast. Heldentenor Stephen Gould zou de titelrol zingen, moest vanwege een ongeneeslijke ziekte al zijn optredens afzeggen en overleed op 19 september jongstleden. Clay Hilley, een gevierde Siegfried in de Deutsche Oper Berlin (2021) neemt zijn rol over. In het befaamde derde bedrijf zal hij zijn ultieme geliefde Brünnhilde vinden. Die rol van Elena Stikhina zal worden overgenomen door Daniela Köhler. Een positievere aanleiding hier: de Russin is zwanger. Köhler zong deze rol eerder in Leipzig (naast Stephen Gould) en, vorige en deze zomer, in Bayreuth. Volgens de Süddeutsche Zeitung op 30 juli 2023: “Minutenlang wurde das Sängerensemble gefeiert – allen voran Daniela Köhler für ihre facettenreiche, sehr feinfühlige Brünnhilde-Darbietung."

Datum:
zaterdag 25 november 2023
Tijd:
11:00 uur
Pauze:
Ja, inclusief pauze
Locatie:
Het Koninklijk Concertgebouw

Amsterdam
-
Grote Zaal

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Ga naar de website
Karina Canellakis, chef-dirigent RFO
Karina Canellakis
Dirigent
Bekijk profiel
Clay Hilley
Tenor, Siegfried
Daniela Köhler
Sopraan, Brünnhilde
Ya-Chung Huang
Tenor, Mime
Iain Paterson
Bas-bariton, Wanderer
Craig Colclough
Bariton, Alberich
Tobias Kehrer
Bas, Fafner
Bekijk profiel
Judit Kutasi
Mezzosopraan, Erda
Gloria Rehm
Sopraan, Waldvogel

Binnenkort

Markus Stenz
zaterdag 1 juni 2024
NTR ZaterdagMatinee

Unsuk Chin: Alice in Wonderland

Karina Canellakis
vrijdag 14 juni 2024
AVROTROS Vrijdagconcert

Slotconcert: La Damnation de Faust van Berlioz

woensdag 3 juli 2024
Overige series

VriendenLoterij ZomerConcerten – Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

Volg ons op social media