Edo de Waart Assistant Conductorship

Het Radio Filharmonisch Orkest draagt zijn assistent-dirigentschap op aan ere-dirigent Edo de Waart. The Edo de Waart Assistant Conductorship werd 28 april 2021 ter ere van De Waarts 80ste verjaardag gepresenteerd.

Warme band
Edo de Waart was van 1989 tot en met 2004 chef-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en heeft daarmee een cruciale rol gespeeld in de artistieke ontwikkeling van het ensemble. In 2005 werd De Waart vanwege zijn warme band met het orkest benoemd tot ere-dirigent. Sindsdien keerde De Waart nog talloze keren terug op de bok bij ‘zijn’ RFO.
Ter ere van zijn 80ste verjaardag draagt het Radio Filharmonisch Orkest nu het assistent-dirigentschap op aan Edo de Waart. The Edo de Waart Assistant Conductorship werd vandaag aan hem gepresenteerd tijdens de orkestrepetitie. Hiermee onderstrepen we de enorme bijdrage die De Waart heeft geleverd aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlandse muziekleven en blijft zijn naam verbonden aan de opleiding van een nieuwe generatie dirigenten.

Jong talent
De functie van assistent dirigent is ontstaan tijdens De Waarts periode als chef-dirigent bij het RFO en met The Edo de Waart Assistant Conductorship blijven het orkest en De Waart zich inzetten voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent. Assistent-dirigenten zullen minimaal een jaar, maximaal twee jaar aan het orkest verbonden zijn. Gedurende ca. 20 weken per jaar werkt de assistent-dirigent bij het orkest en levert hij/zij een actieve artistieke bijdrage aan de concerten in de omroepseries door de chef-dirigent en gastdirigenten te assisteren en repetities te leiden. Daarnaast leidt de assistent-dirigent ook een aantal eigen producties.

Edo de Waart 80 jaar
Naast de presentatie van dit assistent-dirigentschap vierde Edo de Waart ook op het concertpodium zijn 80ste verjaardag met het Radio Filharmonisch Orkest. Op 30 april leidde De Waart het RFO en het Groot Omroepkoor in het AVROTROS Vrijdagconcert met muziek van één van zijn favoriete componisten: Brahms. Op het programma stonden diens Gesang der Parzen, Nänie en Tweede symfonie.

 

Presentatie – foto's Esther de Bruijn

Volg ons op social media