Edo de Waart

Edo de Waart was chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest van 1989 tot 2005. Sinds 2005 is hij eredirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was chef-dirigent van deFilharmonie in Antwerpen, artistiek leider van het Milwaukee Symphony Orchestra en ‘artistic partner’ van het Saint Paul Chamber Orchestra in Minnesota. Voorheen was hij artistiek directeur en chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Edo de Waart is regelmatig te gast bij het San Francisco Symphony Orchestra, NHK Symphony, Royal Stockholm Philharmonic, Washington National Symphony Orchestra, Minnesota Orchestra en Los Angeles Philharmonic. Onlangs is hij teruggevraagd bij de orkesten van Sydney en Melbourne.

Te gast bij de opera
Als operadirigent vierde Edo de Waart successen met een breed en gevarieerd repertoire in ’s werelds grote operahuizen. Zo dirigeerde hij bij de Nikikai Opera, de opera van Genève, Opéra de Bastille, Santa Fe Opera en The Metropolitan Opera. In het seizoen 2009-10 keerde hij terug bij The Met voor uitvoeringen van Der Rosenkavalier, die alom werden bejubeld. Hij leidde een uitvoering van Hertog Blauwbaards Burcht bij het Milwaukee Symphony Orchestra en The Rake’s Progress bij het Saint Paul Chamber Orchestra.

Cd-opnamen
De omvangrijke cd-catalogus van Edo de Waart omvat opnamen voor Philips, Virgin, EMI, Telarc en RCA. Met het Radio Filharmonisch Orkest nam hij onder meer orkestwerken van Rachmaninov op alsook ouvertures van Wagner-opera’s en bewerkingen daarvan van Henk de Vlieger.

Voorgeschiedenis
Na zijn studie hobo, piano en orkestdirectie in Amsterdam werd Edo de Waart eerste hoboïst van het Concertgebouworkest. In 1964 won hij de Dimitri Mitropoulos Conducting Competition in New York, waarna hij voor één jaar werd aangesteld als assistent van Leonard Bernstein bij de New York Philharmonic. Daarna werd hij assistent-dirigent van Bernard Haitink bij het Concertgebouworkest. In 1967 werd hij aangesteld als gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en van het Nederlands Blazers Ensemble. Van 1973 tot 1979 was hij artistiek directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Na zijn debuut bij het San Francisco Symphony Orchestra in 1975 werd hij er gevraagd als gastdirigent. In 1977 werd hij benoemd als artistiek directeur – een functie die hij tot 1985 zou bekleden. In 1986 werd hij artistiek directeur van het Minnesota Orchestra. In 1989 keerde hij terug naar Nederland. Tot en met december 2004 was hij chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Van 1999 tot 2002 was hij chef-dirigent van De Nederlandse Opera. Van 1995 tot 2004 bekleedde hij deze functie tevens bij het Sydney Symphony Orchestra.

 

Edo de Waart

Edo de Waart -c- Juri Hiensch


Dirigent

Volg ons op social media