Theo van Wijngaarden 1954-2019

Theo van Wijngaarden

Op 1 augustus jongstleden overleed Theo van Wijngaarden, onvoorstelbaar veel eerder dan wie dan ook vermoedde. Theo was bijna dertig jaar podium­assistent van achtereenvolgens het Radio Kamer Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Radio Filharmonisch Orkest.

 

Hij was het die er, samen met zijn jarenlange collega Emile­ Gerritsen, week in week uit voor zorgde dat ‘zijn’ orkest­ spelen kon. Dat de grote instrumenten, van slagwerk tot vleugel, veilig werden getransporteerd en op de juiste plaats belandden. Dat stoelen en lessenaars bij repetities en concerten op de goede hoogte stonden, de dirigentenbok zijn plekje vond, de dirigent de partituur opengeslagen. De meest ongebruikelijke instrumenten regelde hij, of het nu olievaten voor Lachenmann waren, of megafoons voor Henze. De meest onmogelijke changementen op het podium verliepen gesmeerd. En als hij zag dat alles piekfijn in orde was, dan streek hij neer in de zaal. Hij had een grote liefde voor de muziek, en met zijn kennis, vakmanschap en ontwapenende humor onderhield hij uitstekende contacten met musici en dirigenten.

 

Theo zou bijna met pensioen gaan, hij zou bijna meer tijd krijgen om extra van zijn familie te genieten. Alle sterkte voor zijn gezin, en voor eenieder die hem kende en (dat ging vanzelf) liefhad.

 

Deel dit artikel
RFO