Sander Teepen, assistent-dirigent

Vanaf het seizoen 2018-2019 is Sander Teepen verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest als assistent-dirigent, naast Frans-Aert Burghgraef. Beide assistent-dirigenten zijn in 2018-2019 tien weken werkzaam bij het orkest.

Van hoboïst tot dirigent

Sander Teepen, geboren in Deurne (1981), begon op 8-jarige leeftijd met hobospelen. Hij studeerde aan het Fontys Conservatorium bij Herman Vincken. Als hoboïst remplaceerde hij bij onder meer het Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonieorkest. Daarnaast is hij verbonden aan het Anemos Arts Ensemble, bestaande uit musici van Philharmonie Zuidnederland.

Al snel werd Sander gegrepen door het dirigeren. Hij volgde directielessen bij onder anderen Jan Stulen, Otto Tausk en Jac van Steen. Directie-masterclasses volgde hij bij Jorma Panula, Paavo Jarvi, Neeme Jarvi en Leonid Grin.

Prijzen

Sander nam deel aan verschillende dirigentenwedstrijden. In 2012 won hij de dirigentenwedstrijd bij het MAV Symfonisch Orkest in Budapest, in 2013 de juryprijs bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd, in 2014 de ‘George Enescu Philharmonic Orchestra Prize’ bij de Jeunesses Musicales Boekarest dirigentenwedstrijd en in 2015 werd hij tweede bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd. Dit leidde tot diverse uitnodigingen in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij operahuizen in Ostrava en Stara Zagora en was hij gastdirigent bij het Moldova Philharmonic Orchestra in Iași en het Banatul Philharmonic Orchestra in Timișoara. In 2017 maakte hij als dirigent zijn succesvolle debuut bij het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest.

In 2018 volgt zijn debuut bij Philharmonie Zuidnederland, de Nederlandse Reisopera (Der fliegende Holländer) en zal hij een vervolg geven aan zijn gastdirecties bij het Residentie Orkest, het Moldova Philharmonic Orchestra, het Banatul Philharmonic Orchestra en het operahuis Divadlo Antonina Dvoraka Ostrava (Lady MacBeth of Mtsensk).

 

Meer informatie is te lezen op zijn website: http://www.sanderteepen.nl/