Radio Filharmonisch Orkest en Metropole Orkest in de film De Dirigent

Poster speelfilm De Dirigent

“Een vrouw kan niet leiden”

De Nederlandse speelfilm/biopic De Dirigent draait nu in de bioscopen. Het is een film over doorzettingsvermogen, liefde en muziek, gebaseerd op het ware verhaal van de Nederlandse dirigente Antonia Brico. Brico was vanaf de jaren twintig de eerste vrouw die voor ’s werelds toporkesten stond (en kort na de oorlog ook driemaal voor het Radio Filharmonisch Orkest). Maar in de door mannen gedomineerde wereld kreeg zij nooit de kans ergens chef-dirigent worden. “Een vrouw kan niet leiden”, heet het in de film.

 

Radio Filharmonisch en Metropole

Een belangrijke rol kregen het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest: zij spelen de filmmuziek en de muziek die Brico dirigeerde.

Quinten Schram schreef muziek voor de film en noemt de twee in Hilversum gevestigde orkesten ‘top’: “Zowel het Radio Filharmonisch Orkest als het Metropole Orkest begrijpen heel goed wat muziek doet met het beeldende verhaal. Ik heb de muziek voor De Dirigent werkelijk tot leven horen komen dankzij de professionele uitvoeringen van alle topmusici. Ik ben zeer tevreden met het resultaat.”

Regisseuse Maria Peters over de samenwerking: “Het was voor mij de eerste keer dat ik met het Radio Filharmonisch Orkest samenwerkte, maar wel al de vijfde keer dat ik mijn filmmuziek liet uitvoeren door het Metropole Orkest. Beide orkesten hebben iets gemeen: hun hoge kwaliteit, betrokkenheid en flexibiliteit. Ik heb enorm prettig met beide orkesten samengewerkt.”

 

Een vrouw kan wél leiden

Nog altijd zijn vrouwelijke chef-dirigenten een zeldzaamheid. Alle Nederlandse orkesten hebben tot voor kort voor mannen gekozen. Daar komt eindelijk verandering in. Karina Canellakis neemt vanaf volgend seizoen de leiding van het Radio Filharmonisch Orkest op zich. Als eerste vrouwelijke chef in Nederland.

 

 

 

Deel dit artikel
RFO