This is a heading title

Simone Lamsma (c) Otto van den Toorn

Simone Lamsma speelt Sibelius in de NTR ZaterdagMatinee

Op 30 oktober 2021 speelt Simone Lamsma het beroemde Vioolconcert van de Fin Jean Sibelius. Bas Wiegers dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest. Ook Prokofjevs duistere Zesde symfonie en de Nederlandse première van het orkestwerk Roar of Nature van de Chinese componist Xu Ke staan op de lessenaars.

Inzet voor onbekend repertoire
Voor iedere violist is het Vioolconcert van Sibelius standaardrepertoire. Maar sinds zij in 2010 voor het eerst optrad in de Matinee, speelde Simone Lamsma bij ons voornamelijk minder bekende soloconcerten: Benjamin Britten, Karol Szymanowski, Sofia Goebaidoelina (haar beide vioolconcerten), Dmitri Sjostakovitsj, Bohuslav Martinů, Johannes Brahms, Sergej Prokofjev, Karl Amadeus Hartmann… Haar meest recente optreden was een ware heldendaad. Op 6 maart 2021 moest de oorspronkelijk geplande Alina Ibragimova afzeggen – wegens corona was de grens gesloten. Lamsma sprong in, en wist Roslavets’ uiterst complexe Eerste vioolconcert in anderhalve week tijd in te studeren!
Ze wil zich voortdurend ontwikkelen, vertelde zij in een interview, begin dit jaar: “Ik denk dat het belang van vernieuwing, de kracht van muziek en de kracht, samen zo’n beleving te ervaren, uniek is aan de Matinee. Het is een soort gemeenschap die echt enorm open en nieuwsgierig is.”

Liefde voor het Radio Filharmonisch Orkest
De in Leeuwarden geboren violiste voelt zich ook sterk verbonden met het Radio Filharmonisch Orkest. In het vorig jaar verschenen jubileumboek De kracht van bevlogen samenspel – 75 jaar Radio Filharmonisch Orkest memoreert zij vol enthousiasme de vele gezamenlijke projecten: “mijn debuut bij – toen nog – het Radio Symfonie Orkest, mijn Concertgebouwdebuut, mijn kennismaking met Jaap van Zweden, het Koninginnedagconcert met de Radio Kamer Filharmonie dat op dat moment speelde voor haar bestaansrecht (wat helaas niet mocht baten), het opnemen van Sjostakovitsj’ Eerste vioolconcert met James Gaffigan…”

Geniet op 30 oktober van Sibelius’ Vioolconcert. Het opent met een glinsterend strijkerstapijt: alsof je een ijzige wind door de bomen hoort suizen. En de Britse musicoloog Donald Tovey hoorde in de woeste volksdansritmiek van de finale een ‘polonaise voor ijsberen’ (al vind je eerder bruine beren dan ijsberen in Finland).

NTR ZaterdagMatinee 30 oktober 2021, 14.15 uur
Radio Filharmonisch Orkest
Bas Wiegers – dirigent
Simone Lamsma – viool

Xu – Roar of nature (Nederlandse première)
Sibelius – Vioolconcert
Prokofjev – Zesde symfonie

Bestel kaarten

Het genoemde interview, en Simone Lamsma’s uitvoering van het Tweede vioolconcert van Martinů vindt u terug op de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Volg ons op social media