De Jussen-broers in een bijna ‘filmisch’ programma

Op 10 december 2021 in het AVROTROS Vrijdagconcert: een uitgesproken beeldend concert met Karina Canellakis, het pianoduo Arthur en Lucas Jussen en het Radio Filharmonisch Orkest. Een lelijke heks, een roverslied en een duistere dollemansrit…

“Ik hak nog liever je hoofd af”
Kind dreint, moeder waarschuwt dat ze hem aan de Middagheks zal meegeven als hij niet… De oude heks kómt; fatale afloop – zie daar de muziek van Antonín Dvořák.
Bij Leoš Janáček: “Ik hak nog liever je hoofd af dan dat een ander van je houdt als ik er niet meer ben” – een zinnetje uit het Moravische roverslied dat hij gebruikte voor Žárlivost (‘jaloezie’). En In Unison van de Nederlander Joey Roukens: soms catchy, eigentijds, zéker onmiddellijk aansprekend.

Joey Roukens: In Unison
Opgegroeid in Schiedam met pop, rock en wereldmuziek, een studie compositie bij Klaas de Vries in Rotterdam, en dan gespeeld worden door het Concertgebouworkest, het New York Philharmonic, ASKO|Schönberg, Lavinia Meijer, Ralph van Raat en het Radio Filharmonisch Orkest… Met zijn superdirecte muziek verrast Joey Roukens (*1982) zijn publiek consequent. Het stuk In Unison dat 10 december op het programma staat, schreef hij voor het beroemde pianoduo Arthur en Lucas Jussen – je kunt je niets beters voorstellen. Roukens werd getroffen door hun sprankelende spel, én door het feit dat ze zo perfect samenklinken als duo. Dat bracht hem op een idee: een dubbelconcert “met als het ware één superpianist op één superpiano”.

Grillige wendingen en opzwepende ritmes in het openingsdeel. Samenklanken die hij associeert met bepaalde popmuziek: fel, schreeuwerig en catchy maar, aldus Roukens, “ik laat die harmonieën voortdurend verschieten op een manier die je nooit in die popmuziek zult aantreffen.” Lyrisch en overwegend traag klinkt het tweede deel. Meesterlijk moment als de serene beginmuziek na de heftige middensectie ongeveer ‘traditiegetrouw’ terugkeert. Roukens: “na het climaxgeweld doet de muziek haast sacraal aan, als een gedroomd soort oude muziek. Het deel eindigt zeer etherisch, in het allerhoogste register van de piano’s.” De Finale ‘Dark Ride’ omschrijft hij als een “donkere dollemansrit in een gevaarlijk hoog tempo (…) Er zitten krankzinnig snelle nootjes in, groteske uitbarstingen en vlak voor het slot een wilde groove passage waarin de twee piano’s met alleen pauken overblijven.”

Briljant/spectaculair/historisch concert
De succesvolle première in de NTR ZaterdagMatinee van drie jaar geleden (met de Jussens, het Radio Filharmonisch Orkest en Emilio Pomárico) is via internet te beluisteren. De reacties op de YouTube-pagina verklappen wel íets: “Briljant concert, hoe meer ik het hoor, hoe mooier ik het vind.” En: “Ik was bij de première. Echt een historische gebeurtenis! Zelden zo’n spectaculair en geweldig concert meegemaakt!”

.Joey Roukens

 

AVROTROS Vrijdagconcert 10 december 2021, 20.15 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent
Arthur & Lucas Jussen, piano

Janáček Žárlivost (Jaloezie)
Dvořák De middagheks
Roukens In Unison (concert voor twee piano’s en orkest)
Janáček Sinfonietta

Bestel nu kaarten voor 10 december!

 

 

Volg ons op social media