Jean Fournet († 3 november 2008)

Jean Fournet was chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest van 1961 tot 1978 en nadien Chef d’Orchestre Permanent Invité. Ruim vijftig jaar speelde Jean Fournet een prominente rol in de internationale muziekwereld. Hij werd gezien als een autoriteit op het gebied van de interpretatie van Franse muziek. Zijn nauwe samenwerking met de belangrijkste Franse componisten van zijn tijd leverde hem de titel ‘de grote verdediger van de Franse stijl’ (New York Times) op.

Premier prix

Jean Fournet voltooide zijn studie aan het Nationale Conservatorium in Parijs met een ‘premier prix’. Tot 1957 was hij als artistiek directeur verbonden aan de Opera Comique en als dirigent aan de Opera van Parijs. Hij gaf directielessen aan de École Normale de Paris van 1945 tot 1962, dit op uitdrukkelijke wens van de stichter en directeur van de school, de bekende pianist Alfred Cortot. Vele jaren leidde hij de Dirigenten Masterclass van de NOS en was hij tevens voorzitter van de jury bij de internationale dirigentencompetitie in Besançon. De relatie van Fournet met Nederland gaat terug tot 1950, het jaar waarin hij zijn debuut maakte bij het Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest van 1961 tot 1978 en tevens chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest van 1968 tot 1973.

Van Amsterdam tot Tokyo

Jean Fournet was behalve in Nederland ook actief in Japan, waar hij de grote orkesten dirigeerde. Hij was vaste gastdirigent van het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Fournet maakte opnamen met het Philharmonisch Orkest van Osaka, het Philharmonisch Orkest van Japan, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en het Nieuwe Philharmonisch Orkest van Japan voor de Japanse labels ALM-Kojima en Fontec.

Jean Fournet († 3 november 2008)Dirigent
Dirigent
Radio Filharmonisch Orkest

Volg ons op social media