James Gaffigan

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is sinds 2011 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Gaffigans contract bij het orkest is verlengd tot seizoen 2022/23.

James Gaffigan wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke Amerikaanse dirigenten van dit moment. Hij trok internationaal de aandacht, zowel als dirigent van symfonische concerten als van opera.
Onlangs werd hij benoemd tot muziekdirecteur van Palau de les Arts Reina Sofía in Valencia, alsook eerste gastdirigent van het Trondheim Symphony Orchestra & Opera en muziekdirecteur van het Verbier Festival Junior Orchestra. In juni 2021 beëindigde Gaffigan zijn ambtstermijn als chef-dirigent van het Luzerner Sinfonieorchester. Per seizoen 2023/24 is Gaffigan voor een periode van vier jaar aangesteld als chef-dirigent van de Komische Oper Berlin.

Gaffigan werkt regelmatig met toonaangevende orkesten en operagezelschappen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Hij dirigeerde de orkesten van o.a. New York, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Toronto en Montréal. Tevens maakte hij zijn opwachting bij de Metropolitan Opera, de Bayerische en Weense Staatsoper, de Opera van Zürich, de Staatsoper Hamburg, De Nationale Opera, Glyndebourne Festival, Lyric Opera of Chicago en Santa Fe Opera.

Voor de komende seizoenen zijn uitvoeringen gepland bij onder meer de Bayerische Staatsoper, Komische Opera Berlin, Opéra National de Paris, Orchestre National de France, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en Atlanta Symphony.

> Volledige biografie 22-23 (NL)

> Full biography 22-23 (English)

James Gaffigan

James Gaffigan (c) Vera Mann

Volg ons op social media