Bernard Haitink

In memoriam Bernard Haitink

(4 maart 1929 – 21 oktober 2021)

Bernard Haitink was Beschermheer van het Radio Filharmonisch Orkest.

Op 19 juli 1954 leidde Bernard Haitink het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst tijdens een publiek concert. Van 1957 tot 1961 was hij chef-dirigent van dit orkest. Daarna vertrok hij naar het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij tot 1988 chef-dirigent was.

La Damnation de Faust
Na zijn chef-dirigentschap keerde Bernard Haitink nog meerdere keren terug bij het Radio Filharmonisch Orkest. In de jaren ’70 dirigeerde hij de Vierde symfonie van Bruckner; in 1999 dirigeerde hij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor tijdens een uitvoering van Berlioz’ La Damnation de Faust, van welk legendarische concert in 2011 een cd verscheen. In 2014 was hij te gast bij het Radio Filharmonisch Orkest met Mahlers Vierde symfonie.

Buitenlandse betrekkingen
Na het beëindigen van zijn chef-dirigentschap in Amsterdam leidde Haitink ruim 14 jaar de Royal Opera in Londen. Ook was hij Music Director van de Glyndebourne Festival Opera, chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra, de Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra. Als gastdirigent werkt hij regelmatig met toonaangevende orkesten, waaronder de Wiener en Berliner Philharmoniker.

Onderscheidingen
In 1991 ontving Haitink de Erasmusprijs en in 1998 werd hij onderscheiden met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje. In 2002 kreeg hij van de Britse Koningin de titel Honorary Companion of Honour. In maart 2007 werd hem de Concertgebouwprijs toegekend. Hij is voorts conductor emeritus van het Boston Symphony Orchestra, Ehrenmitglied van de Berliner Philharmoniker en erelid van het Chamber Orchestra of Europe. Voor zijn omvangrijke discografie ontving hij in 2016 de Edison Klassiek Oeuvreprijs.

Op de bres tegen bezuinigingen
Na bekendmaking van de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte 1 in het najaar van 2010 heeft Bernard Haitink sterk gepleit voor behoud van de ensembles van het voormalige Muziekcentrum van de Omroep en met name het Radio Filharmonisch Orkest. De hierdoor aangehaalde banden met de voormalige chef-dirigent van het orkest hebben geleid tot het aanbieden van het beschermheerschap. Op 20 december 2012 jongstleden verklaarde Haitink zich met genoegen bereid het beschermheerschap te aanvaarden.

Afsluiting van zijn carrière
In 2017 reikte Haitink in Het Concertgebouw in Amsterdam de jaarlijkse Concertgebouwprijs uit aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. In juni 2019 sloot hij zijn carrière in Nederland af met een concert in de NTR ZaterdagMatinee met de Zevende symfonie van Bruckner.

Bernard Haitink

Bernard Haitin - foto Simon van Boxtel


Dirigent
Dirigent
Radio Filharmonisch Orkest

Volg ons op social media