In memoriam Peter Jansen

foto Peter Jansen (rechts) en Edo de Waart in 2017

Op woensdag 19 september 2018, enkele dagen voor zijn 72ste verjaardag, overleed de contrabassist Peter Jansen. 

 

Een groot deel van zijn muzikale leven (1970-2006) was Peter Jansen verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. In 1980 volgde hij Jaap Grundeler op als aanvoerder van de contrabassen. Met zijn intense spel, tegelijkertijd stevig en verfijnd, was hij een van de grondleggers van de nog altijd bestaande speelcultuur in de basgroep. Zijn directe collega’s zijn het er onmiddellijk over eens: “De bas in Peters handen stond onder stroom” en “elke noot was muziek”. Bij proefspelen voor nieuwe orkestleden prefereerde hij steevast musici met een krachtige persoonlijkheid.

 

Tussen toenmalig chef-dirigent Edo de Waart en Peter Jansen bestond een sterke band. “Voor Edo ga ik dwars door de muur”, vertelde Jansen RFO-biografe Bente-Helene van Lambalgen (Lekker gespeeld, 1997). Vanzelfsprekend speelde hij als eerste van de groep de solo’s. Tegelijkertijd smeedde hij de bassen tot een hechte eenheid en bood hij het hele orkest een fundament: niet alleen in muzikaal, maar ook in persoonlijk opzicht. Een mede-contrabassist herinnert zich: “Zijn liefde voor de muziek was inspirerend, en je kon hem niet blijer maken dan door tijdens het spelen even naar hem te kijken om te laten merken dat je met hem was.”

 

Peter Jansen, geboren op 21 september 1946, kreeg les van Simon Kieft en Lion Groen en doceerde aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam, waar Rick Stotijn een van zijn leerlingen was. Hij was bovendien jarenlang verbonden aan het Combattimento Consort: (Jansen: “als ik geen kamermuziek zou spelen, zou ik die drive voor het orkest niet kunnen behouden”).


 

Het concert en de uitzending van de NTR ZaterdagMatinee van 22 september zijn opgedragen aan deze zeer markante musicus uit het orkest. Onmiddellijk na de uitzending kunt u deze terugluisteren op www.zaterdagmatinee.nl.

Op NPO Start vindt u Frans Bromets documentaire over de intense samenwerking tussen Peter Jansen en Edo de Waart.

 

Deel dit artikel
RFO