Liefde!

Met Berlioz’ Roméo et Juliette begint 14 september een concertseizoen waarin het om liefde draait. Van Schumann tot Vermeulen, van Jan van Gilse tot Joseph Haydn: dat wordt (samen) genieten in het AVROTROS Vrijdagconcert!

 

Het onbeschrijfelijke

Muziek geeft uitdrukking aan wat niet gezegd en niet verzwegen kan worden, aldus Victor Hugo in zijn William Shakespeare (1864): “Ce qu’on ne peut dire et ce qu’on ne peut taire, la musique l’exprime.” Daarom waren die zo terughoudende Duitsers, meende hij, zulke goede musici.

 

Hoewel we het nu niet meer in ons hoofd zouden halen, zelfs niet proberen, het eigene van een volk in één alinea te vatten, zegt Hugo hier óók iets wat zovele romantici voor en na hem aanvoelden en beschreven: muziek biedt ruimte voor het onbeschrijfelijke.

 

Met of zonder woorden

Zó subliem is de liefde tussen Shakespeares Romeo en Julia, dat het voor een musicus gevaarlijk is die in woorden te laten bezingen, noteerde Hector Berlioz in het voorwoord van zijn partituur van Roméo et Juliette. Om er toch iets van te kunnen overbrengen had hij daarom gekozen voor de taal van het orkest, die “rijker, preciezer, en door zijn grote onbepaaldheid onvergelijkbaar krachtiger is”.

 

Met of zonder woorden: de liefde vormt in het AVROTROS Vrijdagconcert dit seizoen het centrale thema. Op 14 september geven Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en de Franse dirigent Fabien Gabel het startschot met Berlioz’ veel te weinig gehoorde ‘koorsymfonie’ Roméo et Juliette. Ook Tsjaikovski’s en Prokofjevs versies van het verhaal komen dit seizoen aan bod.

 

Liefde en muziek: het thema is onuitputtelijk. Zo schreef Robert Schumann als geschenk aan zijn vrouw Clara een poëtisch pianoconcert. Alexander Zemlinsky vertelt het verhaal van De kleine zeemeermin in een symfonisch gedicht. In Die Schöpfung van Joseph Haydn, over de goddelijke liefde voor de schepping, zingen Adam en Eva twee prachtige duetten. Jan van Gilse schreef een werk over de zelfopofferende liefde: Sulamith. En de Eerste symfonie van William Walton en het Eerste vioolconcert van Bartók dragen de sporen van een verloren geliefde.

 

Laat u verwennen, meeslepen, overtuigen door enkele lievelingswerken van Astrid in ’t Veld, die als altijd de serie programmeerde. En wie weet, neemt u een geliefde mee?

 

BERLIOZ' LIEFDE: ROMÉO ET JULIETTE

vrijdag 14 september 2018
Tivoli Vredenburg, Utrecht

klik hier voor kaarten

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Fabien Gabel
Groot Omroepkoor o.l.v. Martina Batič

Anaïk Morel, mezzosopraan | Mark Omvlee, tenor | Mika Kares bas

Berlioz Roméo et Juliette

 

Deel dit artikel