James Gaffigan

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is sinds 2011 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is tevens chef-dirigent van het Luzern Sinfonieorchester, dat zowel nationaal als internationaal in aanzien steeg na een aantal succesvolle tournees en cd-opnamen onder zijn leiding. Gaffigans contract bij het Radio Filharmonisch Orkest is verlengd tot 2022. Sinds september 2013 is hij vaste gastdirigent van het Gürzenich Orchester Köln: een functie die speciaal voor hem werd gecreëerd.

 

Te gast in Europa, de VS en Azië

Daarnaast is James Gaffigan een veelgevraagd dirigent bij de toonaangevende orkesten en operahuizen in Europa, de Verenigde Staten en Azië. In de afgelopen seizoenen was hij tevens te gast bij de symfonieorkesten van Londen, Dresden, Tsjechië, Rotterdam, Wenen en Göteborg, alsook bij onder meer BBC Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Bournemouth Symphony, Camerata Salzburg, Orchestra of the Age of Enlightenment en de radio-orkesten van Berlijn, Leipzig en Stuttgart. In de Verenigde Staten werkte hij samen met de orkesten van Philadelphia, St. Louis, Baltimore, Pittsburgh, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Dallas en o.a. Detroit. In het seizoen 2016-2017 dirigeerde hij onder meer het Orchestre de Paris en maakte hij zijn debuut bij het Mozarteumorchester Salzburg.

Met operarepertoire maakte James Gaffigan zijn opwachting in de Weense Staatsoper, het Glyndebourne Festival, de Noorse opera en de Staatsoper van Hamburg en Bayern.

 

Seizoen 2018-2019

In het seizoen 2018-2019 zijn debuutoptredens gepland bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks alsook optredens bij de Los Angeles Philharmonic en San Francisco Symphony, naast zijn werkzaamheden bij het Radio Filharmonisch Orkest en het symfonieorkest van Luzern. 

 

James Gaffigan was ‘conducting fellow’ bij het Tanglewood Music Center en maakte deel uit van de American Academy of Conducting tijdens het Aspen Music Festival. In 2009 beëindigde hij een drie jaar durende aanstelling als ‘associate conductor’ bij de San Francisco Symphony, een positie die Michael Tilson Thomas speciaal voor hem in het leven riep. Voordien - in de periode 2003-2006 – was hij assistent-dirigent bij het Cleveland Orchestra en chef-dirigent Franz Welser-Möst. In 2004 won hij de eerste prijs tijdens de Sir Georg Solti International Conducting Competition.

 

> Zie ook: www.jamesgaffigan.com.

> Download English biography