Jaap van Zweden

Jaap van Zweden (foto: Hans van der Woerd)

Honorary Chief Conductor

Jaap van Zweden is ere-chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij tot 2011 chef-dirigent was. Hij bekleedde die positie eveneens bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en deFilharmonie. Momenteel is hij Music Director van het Dallas Symphony Orchestra en sinds augustus 2012 eveneens van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. In het seizoen 2017-2018 wordt hij dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. In het daaropvolgende seizoen bekleedt hij de positie van chef-dirigent van dit gerenommeerde symfonie-orkest.

 

Van violist tot dirigent

Jaap van Zweden, geboren in Amsterdam, begon zijn carrière als violist. Hij studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam en de Juilliard School in New York. Op 19-jarige leeftijd werd hij aangesteld als concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Als solist en concertmeester werkte hij samen met dirigenten als Haitink, Dorati, Kondrashin, Bernstein, Giulini, Solti en Chailly.
In 1995 startte hij zijn dirigentenloopbaan. Korte tijd later debuteerde hij in Carnegie Hall en maakte hij diverse tournees in onder meer Europa, Japan en Zuid-Amerika. In augustus 2005 trad Jaap van Zweden aan als chef-dirigent van de klassieke orkesten van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Met het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij lovend ontvangen concerten in het Singapore Sun Festival en maakte hij concertreizen naar onder meer Manchester, Birmingham, Berlijn, Wenen en Keulen. In augustus 2011 maakte hij zijn debuut op de BBC Proms met het Radio Filharmonisch Orkest.

 

Toegejuicht als operadirigent

Jaap van Zweden is geregeld te gast bij de grote orkesten in de Verenigde Staten, Japan en Europa. Naast het symfonische repertoire speelt opera een belangrijke rol in Van Zwedens carrière. In de afgelopen seizoenen dirigeerde hij Beethovens Fidelio, La Traviata van Verdi en Vanessa van Barber. Bij De Nederlandse Opera maakte hij zijn debuut met Puccini’s Madama Butterfly. Hij dirigeerde de zeer lovend ontvangen concertante uitvoeringen van Wagners Lohengrin, Die Meistersinger von Nürnberg en Parsifal met het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten in het Concertgebouw.

 

Hoogtepunten

Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren Van Zwedens debuutoptredens met de New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Atlanta Symphony, Saint-Louis Symphony en het Tonhalle Orchester Zürich. Hij is teruggevraagd bij het Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France, London Philharmonic Orchestra, New York Philharmonic en Boston Symphony Orchestra.

 

Cd-opnamen

Jaap van Zweden nam met het Residentie Orkest de complete symfonieën van Beethoven op. Met het Radio Filharmonisch Orkest neemt hij voor Challenge Records alle symfonieën van Bruckner op. Zijn opname van Wagners Parsifal, live uitgevoerd in de NTR ZaterdagMatinee door Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten, is onderscheiden met de Edison Klassiek 2012 in de categorie Opera. Mahlers Vijfde symfonie werd opgenomen met het London Philharmonic en Sjostakovitsj' Vijfde met deFilharmonie. Op het label van het Dallas Symphony Orchestra zijn inmiddels opnamen van symfonieën van Tsjaikovski en Beethoven uitgebracht. In augustus 2010 nam Van Zweden pianoconcerten van Mozart op met het Philharmonia Orchestra en David Fray.