Huub Beckers

Huub Beckers (c) Alexander van den Tol

 

 

Op zoek naar verwondering

 

Wie is Huub Beckers? “Je gaat van je hobby niet je beroep maken.” Toch gaat hij naar het Conservatorium. Behalve altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest is hij coach bij kamermuziek ensembles en jeugdorkesten. Het bijzonderst vindt hij “de zoektocht naar verrassende momenten van verwondering”. Hij geeft lezingen over muziekgeschiedenis en zingt in een klein amateurkoor. 

 

Foto

“Op een foto sta ik als vierjarig jongetje met een viool. Mijn buurmeisje van negen had een viool, die mocht ik vasthouden. Dat heeft zo’n indruk op me gemaakt. Op mijn negende begon ik zelf met viool.” Zijn vader stimuleert de muzikale opvoeding van zijn kinderen. Ze verhuizen naar Apeldoorn, maar daar is er geen jeugdorkest. Zijn vader richt er een op, want samenspelen is van belang voor de muzikale ontwikkeling. “Iedereen mocht meedoen, ook de gitaar en blokfluit.” De keuze van de muziek wordt aangepast aan de samenstelling van het orkest.

 

Altviool

Hij krijgt vioolles van een privédocent, “een bijzondere vrouw”. Zij geeft hem heel goed les. Bovendien is ze een uitstekende pedagoog. Op zijn vijftiende verjaardag krijgt hij een boekje met muziektermen. Zij schrijft voorin: “Voor Huub, omdat hij altijd zo goed studeert”, en zegt daarbij: “maar wij weten dat het niet zo is.” Dat heeft indruk gemaakt. Zij stimuleert hem altviool te gaan spelen. “Dat vond ik geweldig: ik voelde die laagste snaar trillen onder mijn kin, dat was een bijzondere sensatie.” 

 

Hobby is geen beroep

“Muziek is je hobby, maar je gaat van je hobby niet je beroep maken.” Een gevleugelde uitspraak van zijn vader. Dus gaat hij na de middelbare school naar de TH in Delft voor de studie Industrieel Ontwerpen. Dat gaat hem niet goed af. Het muziekmaken gaat gewoon door. Ze spreken met vrienden in de weekends af om te ‘strijkkwartetten’. Hij besluit toch naar het conservatorium in Tilburg te gaan. “Ik kwam het gebouw binnen. Er klonk van alle kanten muziek. Het gebouw was een bouwval, maar het paste gewoon, alsof ik thuis kwam.” Erwin Schiffer, een Hongaar die in 1956 is gevlucht, is zeven jaar zijn docent. “Hij was zeer gedegen én gedreven. Hij stimuleerde mij in een orkest te gaan spelen: hij zag het!”

 

Van studio orkest naar podiumorkest

“Sinds 1989 speel ik nu in het RFO. Ik geniet van mijn hobby/werk, er gebeurt op het podium nog steeds veel moois.” Onder leiding van chef-dirigent verandert het orkest van een studio-orkest naar een podiumorkest. Veel jonge mensen worden aangenomen. Het niveau gaat in de jaren negentig enorm vooruit.

Zoals vele (alt)violisten krijgt Huub ook met een ernstige blessure te maken. “Na 27 jaar kon ik echt niet meer spelen. Na een medische ingreep en een maand rust begon ik met de revalidatie, oefeningen en trainen. Het is een naar en pijnlijk proces. Ik heb mijn grote altviool verkocht en ben hard op zoek naar een iets kleiner instrument.”

 

Jeugdorkest en coach

“Ik denk regelmatig terug aan mijn eigen tijd in het Regionaal Jeugdorkest. Het was hard werken, maar ook een geweldige ervaring. De Negende van Dvořák maakte toen een verpletterende indruk op me. Met zijn allen ontstaat een enorme bevlogenheid. Dan krijg je het gevoel: ‘dit is het beste wat ik ooit heb gespeeld’. Ik denk daar met weemoed aan terug. Nu coach ik jonge musici van verschillende jeugd- en studentenorkesten. Laatst nog op een zomerkamp in Lage Vuursche. Een deel van die week ben ik aanwezig voor de altvioolgroep. Samen werken we aan een stuk. De altviolisten focussen bij het studeren vooral op de noten, de linkerhand dus. Muziek maak je juist met je strijkstok, rechts. Voor veel jongeren is dat volstrekt nieuw. ‘Probeer het nou eens, een ander stukje van die strijkstok.’ Zodra ze aan die klank beginnen te werken ontstaat een prachtig geluid. Als iedereen dat doet, dan gebeurt er écht iets. Die verwondering, die ik bij de jongeren zie, ken ik van mezelf. Ook zij hebben het gevoel: ‘dit is het beste wat ik ooit heb gespeeld’.”

 

interview en tekst Annie Oude Avenhuis

 

 


Huub Beckers is 3de solo-altist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is geboren in 1961 te Bergen op Zoom. Hij studeerde een jaar Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Vervolgens begon Huub zijn altvioolstudie aan het Conservatorium van Tilburg. Hij deed hier examen in 1990. Zijn leraren waren Erwin Schiffer en Jaap Spaanderman. 

Werkervaring deed Huub Beckers op in diverse jeugdsymfonieorkesten en later als solo-altist in het Brabants Kamerorkest. Ook gaf hij les bij altviool- en kamermuziekcursussen. Huub is sinds 1989 werkzaam bij het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast is hij verbonden aan diverse kamermuziekensembles.