Vioolconcert van Bruch en Dvořák 8
Programma
- Witold Lutosławski Little suite (Mala suita)
- Max Bruch Eerste vioolconcert
- Antonín Dvořák Achtste symfonie
In de Verenigde Staten is ze 'een van de meest dynamische jonge dirigenten van dit moment', maar in Europa moet ze nog werkelijk ontdekt worden. Daarom staat de jonge Duitse dirigente Ruth Reinhardt nu voor het eerst voor het Radio Filharmonisch Orkest. Ze introduceert zichzelf stevig met Bruchs geliefde Vioolconcert en Dvořáks Achtste symfonie.
Ruth Reinhardt begon haar studie in Duitsland en vervolgde deze aan de roemruchte Juilliard School of Music in New York. Sindsdien is haar ster in de Verenigde Staten snel gerezen. Ze was niet alleen assistent-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra maar stond ook al voor bijna alle grote Amerikaanse orkesten. Zo roemde de San Francisco Chronicle de wijze waarop zij in Dvořáks symfonie 'zijn kenmerkende donkere, zware orkestrale kleuren kon behouden zonder de ritmes te laten vastlopen.'
Het Vioolconcert van Max Bruch behoort al sinds de premiere in 1868 tot de meest geliefde concerten. Hoewel Bruch zelf er nauwelijks een cent aan verdiende, ging het al snel de wereld over. Tot ergernis van de componist die toch echt nog twee concerten had geschreven. 'Speel mijn andere concerten. Die zijn net zo goed, zo niet beter', verzuchtte hij. Tevergeefs. Ook de Amerikaanse violist Ester Yoo laat horen dat Bruchs Eerste toch echt zijn meest bijzondere vioolconcert is.