Bas Wiegers vervangt Ryan Wigglesworth

Wegens ziekte heeft dirigent Ryan Wigglesworth moeten afzeggen voor de NTR ZaterdagMatinee van zaterdag 30 november. Dirigent Bas Wiegers is bereid gevonden het programma ongewijzigd over te nemen.

 

Bas Wiegers

De in Nederland geboren Bas Wiegers werkte samen met ensembles als het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en - samen met Péter Eötvös - het Koninklijk Concertgebouworkest. Als gastdirigent stond hij onder andere voor het WDR Sinfonieorchester, Britten Sinfonia, Ensemble Modern en de Neue Vokalsolisten Stuttgart. Wiegers heeft een bijzondere affiniteit met hedendaags repertoire en trad op tijdens festivals als November Music, het Holland Festival, het Huddersfield Contempory Music Festival, het London Almeida Festival, het Aldeburgh Festival en Acht Brücken in Keulen. Sinds september 2018 is Bas Wiegers eerste gastdirigent bij Klangforum Wien, waarmee hij dit seizoen optreedt bij Wien Modern en in de Kölner Philharmonie. Verder dit seizoen staan onder meer op het programma: Brittens War Requiem in Arnhem, zijn debuut bij de Staatsoper Stuttgart en de wereldpremière van Salvatore Sciarrino’s nieuwe opera Il canto s’attrista, perché? bij het Stadttheater Klagenfurt.

 

Bas Wiegers werkt intensief samen met componisten als Louis Andriessen, Georges Aperghis, Georg Friedrich Haas, Pierluigi Billone, Helmut Lachenmann en Rebecca Saunders. Na zijn muziekopleiding in Amsterdam en Freiburg begon Wiegers zijn loopbaan als violist, waarbij zich vooral op de oude muziek toelegde. In 2009 kende het Anton Kersjes Fonds hem een directiebeurs toe. Vervolgens werkte hij als assistent-dirigent naast Mariss Jansons en Susanna Mälkki bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waarna hij definitief koos voor het dirigentenvak.

 

Met deze last minute-vervanging van Ryan Wigglesworth maakt Bas Wiegers zijn debuut in de NTR ZaterdagMatinee.

 

> Meer over Bas Wiegers 

> Meer over de NTR ZaterdagMatinee van 30 november 2019

 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

 

Deel dit artikel