Vocale Meesterwerken

Vocale Meesterwerken
vrijdag 8 november 2019 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Peter Dijkstra, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Elsa Benoit, sopraan - (in Poulenc en Kleppe)

Programma

Programma

  • Gabriel Fauré - Pavane
  • Francis Poulenc - Gloria
  • Joost Kleppe - Spirit of Mustafa
  • Igor Stravinsky - Psalmensymfonie
AVROTROS Radio

Stralend middelpunt van dit AVROTROS Vrijdagconcert is de wereldpremière van Spirit of Mustafa van Joost Kleppe.

Joost Kleppe (1963) studeerde compositie bij Tristan Keuris (1946-1996) aan het Utrechts conservatorium. In 1990 sloot hij zijn studie af met de Prijs voor Compositie, waarbij zijn liederencyclus Winter speciale vermelding kreeg. Hij studeerde aansluitend in Hongarije, Engeland en Duitsland.

Joost Kleppe legt zich vooral toe op het schrijven van vocale muziek. Daarbij vormt poëzie of theater vaak het uitgangspunt. Kenmerkend voor zijn muziek is de toegankelijke lyriek, een intense hartstochtelijkheid, en een inventieve en speelse ritmiek. Spirit of Mustafa is geschreven in opdracht van AVROTROS Vrijdagconcert, met steun van het Fonds Podiumkunsten.

 

Lees ook het artikel van Thea Derks op Cultuurpers: Hoog tijd dat er een einde komt aan gescheiden religies!’ – Joost Kleppe componeert Spirit of Mustafa voor Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest

 

Het werk van Kleppe wordt omringd door grootschalige werken van Francis Poulenc en Igor Stravinsky. Alhoewel afkomstig uit totaal verschillende muzikale werelden vertonen Poulencs Gloria en Stravinsky’s Psalmensymfonie opvallende gelijkenissen. Zo zijn beide werken voor koor en orkest afwisselend briljant, extravert, zelfs uitbundig, maar ook voorzien van verstilde, mystieke passages, en dat alles zorgt voor adembenemende contrasten.  


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

Dit concert is ook als webcast te volgen via www.nporadio4.nl. 

Deel dit artikel