Vluchtelingen en dissidenten

Vluchtelingen en dissidenten
zaterdag 8 april 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Alexander Vedernikov, dirigent
  • Simone Lamsma, viool
  • Julia Westendorp, sopraan
  • Olivia Vermeulen, mezzosopraan

Programma

Programma

  • Matijs De Roo - and the centuries surround me with fire
  • Sergej Prokofjev - Eerste vioolconcert
  • Dmitri Sjostakovitsj - Vierde symfonie
NTR Radio

Vioolconcert voor Simone Lamsma

De opdrachtcompositie van Matijs de Roo voor violiste Simone Lamsma - and the centuries surround me with fire - beleeft in deze ZaterdagMatinee zijn wereldpremière. Met partijen voor onder meer twee zangstemmen is het geen conventioneel vioolconcert. Het stuk is geïnspireerd op het boek Diary of a Teenage Girl in Iraq, dat is samengesteld uit blogs die een tienermeisje in Mosul schreef over het gewapende conflict in haar land. “Ik wil altijd wel iets zeggen met mijn composities,” zegt De Roo. “Mijn eerste concertwerk Lines Concerning the Unknown Soldier is gebaseerd op de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Het thema van het nieuwe werk is vrijheid van meningsuiting. Het meisje heeft haar blog in anonimiteit bijgehouden.”

 

Alexander Vedernikov dirigeert de Vierde van Sjostakovitsj

Daarmee sluit het stuk aan bij de muziek van Dmitri Sjostakovitsj, van wie Alexander Vedernikov de Vierde symfonie dirigeert, vindt De Roo: Sjostakovitsj voelde hoe hij onder het totalitaire Stalin-regime monddood gemaakt werd. Uit angst hield hij deze symfonie lang verborgen. De Roo: “Ik gebruik citaten uit dat stuk, maar verberg ze in mijn muziek, precies zoals hij in die tijd ‘kritische noten’ in zijn werk verstopte. Tegenover de zangers fungeert Simone Lamsma in and the centuries surround me with fire als een spreker die de mond gesnoerd is.”


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel