Vergankelijkheid en loutering

Vergankelijkheid en loutering
zaterdag 23 november 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Long Yu, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Gijs Leenaars, koordirigent
  • Jian Wang, cello
  • Fatma Said, sopraan
  • Shenyang, bariton

Programma

Programma

  • Olivier Messiaen - O sacrum convivium
  • Qiqang Chen - Reflet d'un temps disparu
  • Gabriel Fauré - Requiem
NTR Radio

Het Requiem van Fauré, O sacrum convivium! van Olivier Messiaen en een Celloconcert van diens laatste leerling Qigang Chen hebben het thema vergankelijkheid met elkaar gemeen. Een bijzondere inspiratiebron, zo mag uit dit concert blijken. 

 

Devotie

Olivier Messiaen was een devoot katholiek. O sacrum convivium! is een van zijn vroege werken en bezingt de betekenis van de dood van Christus. Een meesterlijke combinatie van gregoriaanse invloeden en een verzengende chromatiek. Loutering en vergankelijkheid gaan er hand in hand.

Ook Reflet d’un temps disparu van Messiaens laatste leerling Qigang Chen bezingt de vergankelijkheid. Het werk is een indrukwekkend discours voor cello en orkest en een vertaling van Un temps disparu voor de traditioneel Chinese erhu (knieviool) en orkest: een direct aansprekende zucht over de ‘helaasheid der dingen’. Het werk beleeft hier zijn Nederlandse première.

 

Groot Omroepkoor zingt Fauré's Requiem

Uiteindelijk is het woord weer aan het Groot Omroepkoor, dat met het Requiem van Fauré alle gedachten over de dood verzacht. De componist liet grote delen van het dreigende Dies irae achterwege en schreef niet over de dood als ‘een pijnlijke ervaring’, maar als een ‘streven naar blijdschap’. Daarmee omringt hij de briljante duisternis van Chen en de stille devotie van Messiaen met een milde krans van licht.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel