Vasily Petrenko over leven en overleven

Vasily Petrenko
Vasily Petrenko over leven en overleven
zaterdag 12 januari 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Vasily Petrenko, dirigent
  • Anatoli Sivko, bas
  • Alina Ibragimova, viool

Programma

Programma

  • Galina Oestvolskaja - De droom van Stepan Razin
  • Dmitri Sjostakovitsj - Tweede vioolconcert
  • Johannes Brahms - Eerste symfonie
NTR Radio

Dirigent Vasily Petrenko keert terug bij het Radio Filharmonisch Orkest. Hij dirigeert een programma met Brahms' onstuimige Eerste symfonie, Sjostakovitsj' Tweede vioolconcert met violiste Alina Ibragimova, en een vroeg werk van Dmitri's leerling Galina Oestvolskaja.

 

Oestvolskaja

Galina Oestvolskaja was de meest getalenteerde leerlinge van Dmitri Sjostakovitsj. In haar jonge jaren waren haar werken nog niet zo meedogenloos en compromisloos als in later tijden. En hoewel in De droom van Stepan Razin de eigenzinnigheid van Oestvolskaja al volop te herkennen is, klinkt het vooral als een werk dat haar verbindt met haar leermeester. Net als hij schreef Oestvolskaja in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw veel filmmuziek en ‘correcte’ Sovjet-realistische stukken om in haar levensonderhoud te voorzien. Al deze werken schrapte zij later uit haar officiële catalogus. Alleen De droom van Stepan Razin, gecomponeerd in 1948, achtte ze goed genoeg om haar te overleven.

 

Duistere Sjostakovitsj en levendige Brahms

Sjostakovitsj’ Tweede vioolconcert brengt violiste Alina Ibragimova en dirigent Vasily Petrenko terug bij de ZaterdagMatinee. Het werk is een essay over de duistere kant van het leven, over de dood. Brahms’ Eerste symfonie is daarentegen vooral een viering van het leven, van het licht. In een tijd dat de Neudeutsche Schule van Liszt en Wagner de absolute muziek dood had verklaard ten faveure van het symfonisch gedicht, bewees Brahms overtuigend dat er leven was na Beethoven.

 

Lees verder in het artikel: Een vroege Oestvolskaja


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel