Vasily Petrenko dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest

Vasily Petrenko dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest
vrijdag 10 januari 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Vasily Petrenko, dirigent
  • Daniel Müller-Schott, cello

Programma

Programma

  • Sergej Prokofjev - Suite L'enfant prodigue
  • Joseph Haydn - Celloconcert in C
  • Richard Strauss - Also sprach Zarathustra
AVROTROS Radio

Prokofjev, Haydn en Strauss

De serie AVROTROS Klassiek II in TivoliVredenburg is een serie vol meesterwerken en afwisselend muzikaal avontuur. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met de suite van Prokofjevs L' enfant prodigue, waarvan de oorspronkelijk partituur ontstond in 1929 in opdracht van balletimpresario Sergej Diaghilev en diens Ballets Russes.

Als solist in Haydns stralende en virtuoze Celloconcert hoort u vervolgens de Duitse cellist Daniel Müller-Schott. Al op zijn vijftiende werd hij winnaar van het Tsjaikovski Concours in Moskou (1992). Hij studeerde bij Walther Nothas, Heinrich Schiff en Steven Isserlis en had een jaar privéles van de legendarische cellist/dirigent Mstislav Rostropovitsj.

Als afsluiting van dit concert de machtige klanken die u waarschijnlijk kent uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrik. Het is Richard Strauss’ symfonisch gedicht Also sprach Zarathustra, een in machtige penseelstreken neergezet beeld van de ontwikkeling van de mens - van schuchter prehistorisch wezen tot artistieke hemelbestormer.

Vasily Petrenko is de gedroomde dirigent voor al deze kleurenpracht, een topdirigent en een van de favoriete gastdirigenten van het Radio Filharmonisch Orkest.

 

19.30 u: inleiding door Thea Derks


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

 

Deel dit artikel