Vänskä/Gavrylyuk: Pastorale en pianogeweld

Vänskä/Gavrylyuk: Pastorale en pianogeweld
zaterdag 11 mei 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Osmo Vänskä, dirigent
  • Alexander Gavrylyuk, piano

Programma

Programma

  • Kaija Saariaho - Ciel d'hiver
  • Sergej Rachmaninov - Eerste pianoconcert
  • Ludwig van Beethoven - Zesde symfonie 'Pastorale'
NTR Radio

Saariaho’s winterhemel en Beethovens ‘Pastorale’

Dirigent Osmo Vänskä en Beethoven: die combinatie ligt niet op ieders lippen maar doet vele luisteraars en critici onmiddellijk wegdromen. Gramophone rangschikte de opname van alle Beethovensymfonieën met het Minnesota Orchestra onder Vänskä’s leiding bij de beste opnamen ooit. Vooral zijn lezing van de Zesde symfonie was van ongekende schoonheid. “Eindelijk klinkt deze symfonie begrijpelijk”, zo luidde het commentaar. De Fin Vänskä vond in Ciel d’hiver van zijn landgenote Kaija Saariaho een vergelijkbare liefde voor de natuur.

 

Alexander Gavrylyuk start Rachmaninov-cyclus

Met Rachmaninovs Eerste pianoconcert opent Alexander Gavrylyuk een over verschillende Matineeseizoenen verspreide reeks waarin hij alle werken voor piano en orkest van Rachmaninov zal spelen. The Times was afgelopen zomer tijdens de Londense Proms al onder de indruk van de Rachmaninov van de Oekraïense pianist en noemde hem ‘overrompelend’. En ook Limelight was duidelijk: “Alexander Gavrylyuk is, easily, the most compelling pianist of his generation”. 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel