Tsoupaki, Debussy en de zee

Tsoupaki, Debussy en de zee
zaterdag 6 oktober 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Lars Vogt, piano
  • Erik Bosgraaf, blokfluit
  • Matthijs Koene, panfluit

Programma

Programma

  • Richard Wagner - Ouverture en Verwandlungsmusik uit Parsifal
  • Ludwig van Beethoven - Vijfde pianoconcert 'Keizersconcert'
  • Calliope Tsoupaki - Salto di Saffo
  • Claude Debussy - La mer
- NTR Radio

Losse kaarten zijn te bestellen vanaf 1 juni 2018. De verkoop van abonnementen voor concerten in de NTR ZaterdagMatinee is reeds gestart. Lees hier meer informatie over de serie-abonnementen.


Tsoupaki, Debussy en de zee

De zee. De Grieks-Nederlandse Calliope Tsoupaki roept met panfluit (!), blokfluit en orkest dezelfde krachten op als Debussy met La mer. En de Beethoven-liefhebbers Lars Vogt en Markus Stenz brengen het ‘Keizersconcert’.

 

Markus Stenz dirigeert La mer en Salto di Saffo

Dat in het ruisen van de zee muziek schuilt, weten we sinds Debussy’s La mer, drie maritieme vergezichten, getoonschilderd met impressionistische toets. Ook Calliope Tsoupaki putte inspiratie uit de zee; meer specifiek uit de bootreis die haar voor een compositiestudie naar Nederland voerde. Ter hoogte van Lefkas, het rotsige eiland waar volgens de overlevering de dichteres Sappho haar fatale sprong zou hebben gemaakt, besefte Tsoupaki dat ze voor lange tijd afscheid nam van haar geboortegrond. “Het was een heel dubbele emotie,” aldus de componiste. “Een gevoel van diep verlies, maar ook van een enorme kracht.” Die dubbele gemoedstoestand vormde het uitgangspunt voor een golvende dialoog tussen panfluit, blokfluit en ensemble. Salto di Saffo, waarvan hier de wereldpremière klinkt, is geschreven in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten. 

 

Beethovens ‘Keizersconcert’ met Lars Vogt

De Duitse pianist Lars Vogt heeft een zwak voor Beethoven. Hij werkte mee aan de bekroonde biopic In Search of Beethoven en gooide recentelijk hoge ogen met zijn opname van diens Eerste en Vijfde pianoconcert. Dat belooft wat.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel