Stephen Hough in Mendelssohns eerste pianoconcert

Stephen Hough in Mendelssohns eerste pianoconcert
zondag 17 november 2019 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
David Robertson, dirigent
  • Stephen Hough, piano

Programma

Programma

  • Felix Mendelssohn - Eerste pianoconcert
  • Jean Sibelius - Eerste symfonie
- AVROTROS Radio

Stephen Hough

‘Een virtuoos die start waar anderen afhaken’, schreef de Washington Post over de Britse pianist Stephen Hough. Hough is naast musicus ook componist en schrijver. Op zijn recente Dream Album combineert hij eigen stukken met werken uit werkelijk alle hoeken. ‘Het is moeilijk om niet verliefd te worden,’ aldus BBC Music Magazine. Vandaag soleert Hough bij het Radio Filharmonisch Orkest in Mendelssohns Eerste pianoconcert.

 

Mendelssohn

Gedurende een reis door Italië, inclusief een bezoek aan Goethe, concipieerde Mendelssohn zijn Eerste pianoconcert. Dromerige momenten en compact drama wisselen af in dit zeer romantische werk. Hough mag er vanaf de piano vrijwel meteen vol in duiken. Met zijn interpretatie gaan we een nieuwe dimensie binnen, schreef Gramophone.

 

Sibelius

De Amerikaanse dirigent David Robertson is gek op Sibelius’ fantasierijke Eerste symfonie. In een interview gaf hij een lofzang op de grote contrasten in het werk. Hij vergeleek de start met een dik pak Scandinavische wolken, waar zachtjes maar onontkoombaar de zon doorheen breekt. ‘Sibelius gaat verder waar Tsjaikovski’s Pathétique ophoudt.’ 


Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.

Dit concert is ook te volgen als webcast via Radio 4.nl.

Deel dit artikel