Sibelius' Zevende symfonie en een vioolconcert van Roslavets

Sibelius' Zevende symfonie en een vioolconcert van Roslavets
zaterdag 6 maart 2021 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Olari Elts, dirigent
  • Simone Lamsma, viool

Programma

Programma

  • Jean Sibelius - Zevende symfonie
  • Nikolaj Roslavets - Eerste vioolconcert
NTR Radio
Verdrongen schoonheid in de nog jonge Sovjet-Unie: Simone Lamsma en Olari Elts maken zich sterk voor een (nog) onbekend vioolconcert, naast Sibelius' één jaar oudere Zevende symfonie..

Sibelius' laatste
In 1924 voltooide de Fin Jean Sibelius zijn laatste symfonie in het meest vindingrijke C-groot ooit. Deze Zevende concentreerde hij tot een betoog in één deel met talloze uiterst soepele tempowisselingen. Een antiek-Griekse symfonie noemde hij het werk: "de trombones worden gebruikt als muziekinstrumenten uit de oudheid."

Simone Lamsma speelt Roslavets
Nikolai Roslavets, bijna een generatie jonger dan Sibelius, was een van de meest eigengereide figuren uit zijn omgeving. Hij weigerde simpele 'proletarische' muziek te schrijven, koos bovendien - onhandig - partij voor Stalins tegenstrever Trotski en werd op een zijspoor gezet: hij werd hoofd van de nog prille Radio in Tasjkent, Oezbekistan. Zijn Eerste vioolconcert uit 1925 wordt pas in Gorbatsjovs nadagen teruggevonden. Hier klinkt Roslavets op z'n best: soms mysterieus als de late Skrjabin, maar 'apollinischer', nooit té extatisch.
Deel dit artikel