Schumann en de uitbundige Tsjechen

Schumann en de uitbundige Tsjechen
vrijdag 12 mei 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Jakub Hrůša, dirigent
  • Jean-Guihen Queyras, cello

Programma

Programma

  • Vitĕzslav Novák - In de Tatra
  • Robert Schumann - Celloconcert
  • Bohuslav Martinů - Zesde symfonie 'Fantaisies symphoniques'
  • Antonín Dvořák - Ouverture Carnaval
- AVROTROS Radio

Jean-Guihen Queyras speelt Schumann

De veelgeprezen Franse cellist Jean-Guihen Queyras is solist in Schumanns lyrische Celloconcert. De kracht van dit Celloconcert zit hem in het poëtische, intieme en zangerige verhaal dat Schumann de cello laat vertellen. Verwacht geen wilde wedijver tussen solist en orkest. Beide partijen spelen liefdevol samen of laten elkaar welwillend aan het woord.

De Tsjechische dirigent Jakub Hrusa ontvouwt daarnaast met het Radio Filharmonisch Orkest een prachtig drieluik met vergezichten uit zijn geboorteland: spontaan, carnavalesk en fantasievol vormgegeven door respectievelijk Vitezlav Novák, Antonín Dvorák en Bohuslav Martinu.

 

Fantaisies symphoniques

De eerste schertsen voor de Zesde symfonie van Martinu ontstonden in New York, in 1951. Op 7 januari 1955 werd de symfonie ten doop gehouden door het 75-jarige Boston Symphony Orchestra en dirigent Charles Munch – aan wie het werk was opgedragen. In 1956 werd de symfonie  bekroond met de New York Critics’ Circle Prize, voor het beste orkestwerk van het jaar. De Zesde onderscheidt zich van Martinu’s voorgaande symfonieën door zijn vrije vorm; reden waarom Martinu het werk zelf oorspronkelijk benoemde als zijn Fantaisies symphoniques.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Jan-Willem van Ree.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel