Roussel, Mendelssohn en Sibelius

Roussel, Mendelssohn en Sibelius
Friday 15 November 2019 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
David Robertson, dirigent
  • Stephen Hough, piano

Programma

Programma

  • Albert Roussel - Suite Le festin de l'araignée
  • Felix Mendelssohn - Eerste pianoconcert
  • Jean Sibelius - Eerste symfonie
- AVROTROS Radio

Dit AVROTROS Vrijdagconcert met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van David Robertson opent met de suite van Albert Roussels Le festin de l’araignée, de feestmaaltijd van de spin. Wat gaat daarachter schuil? Het is het hoogtepunt van Roussels impressionistische periode: kleurrijke muziek in de stijl van Debussy en Ravel, impressies van een spin in zijn web, zijn prooien en vijanden, een allegorie van ons eigen leven.

Lees ook: De speurtocht naar Albert Roussel start 20 september

 

Stephen Hough speelt Mendelssohn

Stephen Hough (1961) is een in het Verenigd Koninkrijk geboren klassiek pianist, componist en schrijver. Zijn internationale carrière ging al in 1978 van start toen hij finalist was in de BBC Young Musician of the Year Competition en de prijs in de pianosectie won. Inmiddels kan hij terugkijken op talloze successen met vooraanstaande orkesten over de gehele wereld en nam hij meer dan 40 cd’s op, waaronder live-opnamen van de vier pianoconcerten van Rachmaninov en de Rapsodie op een thema van Paganini, die volgens critici de vergelijking met de historische opnamen van de componist zelf met glans doorstaat. Stephen Hough soleert nu in Mendelssohns romantische Eerste pianoconcert.

Tenslotte Sibelius’ fantasierijke Eerste Symfonie, het startpunt van een reeks uiterst succesvolle Finse symfonieën, gekenmerkt door stevig koper, dromerige strijkers en woeste natuurevocaties.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

Deel dit artikel