Raskatov en Tsjaikovski's 'Pathétique'

Raskatov en Tsjaikovski's 'Pathétique'
zaterdag 30 maart 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Otto Tausk, dirigent
  • Maria Milstein, viool

Programma

Programma

  • Alexander Raskatov - In excelsis
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Zesde symfonie 'Pathétique'
NTR Radio

Maria Milstein speelt Nederlandse première

De Russische componist Alexander Raskatov, bekend van zijn succesvolle satirische opera A Dog’s Heart, kreeg in 2008 een verzoek van het Dallas Symphony Orchestra. Of hij een nieuw vioolconcert wilde schrijven voor concertmeester Emanuel Borok die in datzelfde jaar de vierhonderdste verjaardag van zijn Amati-viool vierde. Maria Milstein vertolkt de solopartij tijdens de Nederlandse première van In excelsis. Haar Bergonzi-viool uit 1750 is weliswaar anderhalve eeuw jonger, haar spel is er niet minder verbluffend om. Niet voor niets werd Milstein onderscheiden met de Nederlandse Muziekprijs 2018.

 

Tsjaikovski’s Zesde symfonie

Meer Russische noten klinken in de Zesde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Negen dagen nadat de componist het werk eigenhandig in première had gebracht, overleed hij plotseling. Het laat zich raden waarom de symfonie vaak is bestempeld als een muzikale zelfmoordbrief. De ondertitel ‘Pathétique’ laat weinig twijfel bestaan over de hoge emotionele gevoelstemperatuur van de partituur.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel