Op de vleugels van Bach

Op de vleugels van Bach
zaterdag 2 februari 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan, dirigent
  • Simone Lamsma, viool

Programma

Programma

  • Sofia Goebaidoelina - Offertorium
  • Johannes Brahms - Vierde symfonie
NTR Radio

Op de vleugels van Bach... Violiste Simone Lamsma bewijst zich opnieuw als Goebaidoelina-interpreet in een twintigste-eeuws ‘Musikalisches Opfer’. James Gaffigan, vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, maakt zich op voor ‘zijn’ Vierde van Brahms, waarin Bach wordt geciteerd.

 

Bindende kracht

Hij staat niet op het programma, maar hij is onmiskenbaar de bindende kracht achter de werken van Sofia Goebaidoelina en Johannes Brahms: Johann Sebastian Bach. Brahms gebruikte in de prachtige afsluitende passacaglia van zijn Vierde symfonie een thema dat hij ontleende aan Bachs cantate Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150. En Goebaidoelina leende het thema van Bachs Musikalisches Opfer voor haar Offertorium, het indrukwekkende vioolconcert dat zij in de vroege jaren tachtig voor Gidon Kremer schreef.

 

Simone Lamsma richt zich opnieuw op Goebaidoelina

Die hoofdrol wordt nu vertolkt door Simone Lamsma. De violiste maakte tijdens een eerder Matinee-concert al grote indruk met Goebaidoelina’s tweede vioolconcert, In tempus praesens. De live-opname van dit werk, met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw, werd juichend ontvangen. The Strad roemde Lamsma als een waardig opvolger van Anne-Sophie Mutter, voor wie In tempus praesens geschreven is. Ook Goebaidoelina zelf was zeer enthousiast over het spel van Lamsma. Naar haar uitvoering van Offertorium wordt dan ook reikhalzend uitgekeken.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel