Onwereldse schoonheid

Onwereldse schoonheid
vrijdag 9 juni 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
David Robertson, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Martina Batič, koordirigent

Programma

Programma

  • Sergej Rachmaninov - Drie delen uit de Vespers
  • Olivier Messiaen - L'Ascension
  • Maurice Ravel - Daphnis et Chloé
- AVROTROS Radio

De allermooiste climax

Het slotconcert van de serie AVROTROS Vrijdagconcert van dit seizoen kent met uiteenlopende werken als die van Rachmaninov, Messiaen en Ravel op het eerste gezicht grote contrasten. Toch is er sprake van een onzichtbaar, bindend element, iets groots, iets met eeuwigheidswaarde. Het klinkt door in de titel van het tweede deel van Messiaens L’Ascension: Alleluias sereins d’une âme qui désire le ciel : serene halleluja’s van een ziel op zoek naar het hemelse. Soms etherisch, soms extatisch. Dat vindt u ook in Ravels Daphnis et Chloé. Het bevat een van de allermooiste climaxen die ooit voor orkest en koor zijn geschreven.

 

Vespers

Van een even onwereldse schoonheid zijn de Vespers opus 37 (1915) van Serge Rachmaninov voor koor a capella. Ofschoon Rachmaninov niet te boek stond als een diep-religieus mens – hij maakte vooral furore als pianist, dirigent en componist van instrumentale muziek – werden zijn Vespers al snel bestempeld als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. Rachmaninov liet zich inspireren door liturgische teksten en melodieën van de Russisch-orthodoxe kerk voor de vesperdienst, gehouden in de vooravond.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Huib Ramaer.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel