Onbereikbaar verlangen

Onbereikbaar verlangen
vrijdag 16 november 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Dima Slobodeniouk, dirigent
  • Liza Ferschtman, viool

Programma

Programma

  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Romeo en Julia
  • Béla Bartók - Eerste vioolconcert
  • Sergej Prokofjev - Assepoester-suite
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een voordelig abonnement. Lees hier meer informatie over de abonnementen in de serie AVROTROS Vrijdagconcert.


De onmogelijke liefdes van Tsjaikovski en Bartók

Dit concert opent met Tsjaikovski’s tedere en schrijnende muziek over het ongelukkige liefdespaar Romeo en Julia. In zijn ‘fantasie-ouverture’ schildert Tsjaikovski enkele scènes uit Shakespeares vermaarde drama. Ook het Eerste vioolconcert (1908) van Béla Bartók staat in het teken van onbereikbare liefde. Het romantische werk in twee delen was bestemd voor de jonge violiste Stefi Geyer. Toen Bartóks gevoelens niet beantwoord werden, borg hij het concert op. Het bleef onuitgevoerd tot twee jaar na het overlijden van de violiste en vijftig jaar nadat het was ontstaan.

Na de pauze Prokofjevs Assepoester-suite uit 1945, naar het verhaal over een poetsvrouw die zich als een prinses ontpopt. Voor Prokofjev symboliseerde die afloop de triomf van Goed over Kwaad.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.   

Deel dit artikel