Muziek uit Oosterse sferen

Muziek uit Oosterse sferen
zaterdag 7 november 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Gwyneth Wentink, harp
  • Tamara Stefanovich, piano

Programma

Programma

  • Ruo Huang - Woven
  • Isang Yun - In balance
  • Unsuk Chin - Pianoconcert
NTR Radio

Een schitterende orkestdans tussen Oost en West. Dat is het prikkelende programma onder leiding van voormalig chef-dirigent Markus Stenz.

Vervlechting van tradities
Bij dit concert wordt een recente ensemblecompositie van de Chinese componist Huang Ruo geplaatst naast werk van de in Berlijn wonende Koreaanse componiste Unsuk Chin en een kleurrijk stuk voor harp solo van haar destijds ook naar Berlijn uitgeweken landgenoot Isang Yun. Huang en Chin verenigen in hun werk elementen uit de oosterse en westerse traditie. In die zin gaan zij voort op de weg die de in 1995 overleden Yun insloeg. Hij was de eerste grote componist uit het Oosten die zijn eigen achtergrond wist te combineren met de verworvenheden van de westerse avant-garde.

Huang Ruo en Unsuk Chin
Huang Ruo werd geboren in 1976, het laatste jaar van hardvochtige Chinese Culturele Revolutie. Hij kon daardoor niet alleen kennismaken met de Chinese traditionele muziek, maar met ‘alles’ van Bach en Stravinsky tot jazz, rock en heavy metal. Unsuk Chin is sinds haar vierde gefascineerd door de piano. Pianomuziek van Scarlatti tot nu inspireerde haar tot een beweeglijk, onvervalst eigen, soms spectaculair virtuoos Pianoconcert, met een prachtig geschakeerd langzaam deel.
 

Deel dit artikel