Lahav Shani dirigeert Prokofjev en Tsjaikovski

Lahav Shani dirigeert Prokofjev en Tsjaikovski
zondag 4 december 2016 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Lahav Shani, dirigent

Programma

Programma

  • Sergej Prokofjev - Ouverture op Hebreeuwse thema's
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Vijfde symfonie
- AVROTROS Radio

Lahav Shani

De spraakmakende Israelische dirigent Lahav Shani leidt het Radio Filharmonisch Orkest tijdens dit Zondagochtend Concert in een romantisch Russisch programma. Recent is Lahav Shani, na een verpletterend debuut als dirigent en pianist bij het Rotterdams Philharmonisch, benoemd tot chef-dirigent van dit orkest. De carrière van de nu 27-jarige Shani nam een hoge vlucht na het winnen van de eerste prijs van de Gustav Mahler International Conducting Competition in Bamberg in 2013.

 

Russische romantiek en nostalgie

Tsjaikovski’s Vijfde symfonie ontstond in een relatief ontspannen en gelukkige periode in het leven van de componist. Er klinkt rust en optimisme in door, wat er ook wordt beweerd over goddelijke voorzienigheid en noodlotsthema’s in dit werk. Tsjaikovski sprak over een ‘totale overgave aan het lot’, maar dan wel een lot met een walsmelodie en een beroemd liefdesthema, waarboven de componist schreef: ‘O que je t’aime! O, mon amie!’

Typisch nostalgische, Russische klanken komen van Prokofjev, die in de jaren twintig over de wereld zwierf en een opdracht voor een ouverture op Hebreeuwse thema’s aangreep om zijn eigen heimwee naar Rusland in muziek te vangen.


Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.

Deel dit artikel