Inauguratieconcert: Karina Canellakis chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest

Inauguratieconcert: Karina Canellakis chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest
zaterdag 12 oktober 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent
  • Baiba Skride, viool

Programma

Programma

  • Ludwig van Beethoven - Ouverture Egmont
  • Sebastian Currier - Aether
  • Dmitri Sjostakovitsj - Tiende symfonie
NTR Radio

Karina Canellakis, met ingang dit seizoen chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, combineert stevige partituren van Beethoven en Sjostakovitsj met een nieuw vioolconcert van Sebastian Currier, dat hier zijn Nederlandse première beleeft.

 

Inauguratieconcert met Sjostakovitsj’ Tiende

In het inauguratieconcert van Karina Canellakis als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest laat de dynamische dirigente geen misverstanden bestaan over haar plannen met het orkest. Twee stevige orkestpartituren van Beethoven en Sjostakovitsj geven orkest en dirigent alle ruimte om elkaars sterke kanten te tonen. Ondertussen gaat Canellakis op avontuur met het briljante vioolconcert Aether van Sebastian Currier. Net als Beethovens revolutionaire Ouverture Egmont raakt dit werk aan het seizoensthema ‘transformatie’.

 

Baiba Skride speelt nieuw vioolconcert

Waar het bij Beethoven vooral gaat om de transformatie van de mens tot legende en van de dood naar vrijheid, zijn bij Currier zuiver muzikale processen aan het werk. Met een doorlopende herinterpretatie van slechts een paar basisakkoorden houdt hij de aandacht vast; hij weet er een compleet concert mee te schrijven. Uiteraard doet een soliste van het kaliber Baiba Skride er nog een schepje bovenop: zij zal zijn noten volstrekt logisch en onontkoombaar de wereld en de ether insturen. Een mooie ontmoeting van eigenzinnige geesten.


 

 

 

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel