IJzer, staal en schoonheid

IJzer, staal en schoonheid
zaterdag 10 maart 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Emilio Pomárico, dirigent
  • Arthur Jussen, piano
  • Lucas Jussen, piano

Programma

Programma

  • Silvestre Revueltas - Sensemayá
  • Joey Roukens - In unison
  • Sergej Prokofjev - Tweede symfonie
- NTR Radio

De Jussen-broers spelen Joey Roukens

Joey Roukens behoort zonder twijfel tot de meest getalenteerde orkestcomponisten van Nederland. Bovendien heeft hij een zwak voor het (solo)concertgenre. Zo klonk in 2012 zijn Concerto Hypnagogique in de ZaterdagMatinee en voltooide hij in 2016 zowel een Percussieconcert als een Vioolconcert. Laatstgenoemde werk gooide hoge ogen bij de Nederlandse muziekpers: “pure schoonheid”, schreef het NRC. Roukens’ nieuwste partituur In unison, een dubbelconcert voor twee piano’s geschreven in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee, vraagt niet om één maar om twee solisten. En wie kunnen die glansrollen beter vervullen dan de gebroeders Jussen? Zij tekenen voor de wereldpremière van Roukens' In unison

> Lees meer hierover in Joey Roukens schrijft concert voor gebroeders Jussen

 

Onstuimige partituren van Prokofjev en Revueltas

Prokofjev noemde zijn zelden gespeelde Tweede symfonie een werk van ijzer en staal. De tweedelige partituur, losjes gemodelleerd naar Beethovens laatste pianosonate, herbergt inderdaad een onverzettelijke modernistische klankwereld, waarin de scherpgerande orkestraties van Stravinsky’s Sacre du printemps doorklinken. Stravinsky’s meesterwerk was tevens een inspiratiebron voor de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas. Ook in Sensemayá klinken knarsende polyritmes en schurende ostinatopatronen. Stravinsky’s heidense Rusland is echter verruild voor een mysterieus Maya-ritueel.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel