Harpconcert door Lavinia Meijer

Harpconcert door Lavinia Meijer
zaterdag 1 december 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Ludovic Morlot, dirigent
  • Lavinia Meijer, harp

Programma

Programma

  • Felix Mendelssohn - Ouverture Midzomernachtsdroom
  • Kaija Saariaho - Trans
  • Igor Stravinsky - De vuurvogel
- NTR Radio

De Franse dirigent Ludovic Morlot, het Radio Filharmonisch Orkest en harpiste Lavinia Meijer bezoeken werelden ‘voorbij de onze’. De kracht en schoonheid van Mendelssohns Midzomernachtsdroom, Stravinsky’s Vuurvogel en Trans van Kaija Saariaho...

 

Stravinsky’s Vuurvogel en de sprookjeswereld van Mendelssohn

Drie componisten met geheel verschillende achtergronden vinden elkaar in kleurrijke sprookjes. De verbindende factor is de Franse dirigent Ludovic Morlot. De veelgeprezen chef-dirigent van het Seattle Symphony Orchestra heeft zijn sporen verdiend in de Franse muziek en kan met het Radio Filharmonisch Orkest opnieuw zijn gevoel voor klankschoonheid gebruiken bij Mendelssohns toverachtige Ouverture Midzomernachtsdroom en Stravinsky’s overrompelende verklanking van de mythe van De vuurvogel.

 

Lavinia Meijer speelt Kaija Saariaho

De Finse componiste Kaija Saariaho, normaliter al goed voor partituren vol wonderschone klankpracht, sluit zich geheel bij dit tweetal aan. Haar in 2015 geschreven Trans voor harp en orkest – het Latijnse voorvoegsel ‘trans-’ betekent ‘voorbij’ of ‘aan gene zijde’ – herdefinieert het feeërieke en sprookjesachtige dat van oudsher aan de harp kleeft. De Nederlandse harpiste Lavinia Meijer verzorgt de Nederlandse première van Trans; zij is de aangewezen persoon om te bewijzen hoeveel kracht en mystiek deze muziek in zich heeft.
 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Dit concert wordt tevens als webcast uitgezonden via www.nporadio4.nl/live.

 

Deel dit artikel