Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières

Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières
zaterdag 22 september 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Wayne Marshall, dirigent
  • Hannes Minnaar, piano

Programma

Programma

  • Leonard Bernstein - Ouverture Candide
  • John Foulds - Dynamic triptych
  • Colin Matthews - Bright Cecilia variations
  • James MacMillan - Woman of the Apocalypse
- NTR Radio

Losse kaarten zijn te bestellen vanaf 1 juni 2018. De verkoop van abonnementen voor concerten in de NTR ZaterdagMatinee is reeds gestart. Lees hier meer informatie over de serie-abonnementen.


Drie Nederlandse premières

Weinigen zullen het fantastische pianoconcert van John Foulds kennen. Hoe onterecht dat is, bewijzen pianist Hannes Minnaar en dirigent Wayne Marshall: samen met het Radio Filharmonisch Orkest voeren ze Foulds’ Dynamic triptych voor het eerst in Nederland uit. Nederlandse premières zijn er in dit concert ook voor Bright Cecilia variations van een Brits componistencollectief en Woman of the Apocalypse van James MacMillan.

 

Hannes Minnaar speelt pianoconcert van John Foulds

Pianist Hannes Minnaar soleert in het magistrale Dynamic triptych dat de Engelsman John Foulds in 1930 voltooide. De muzikale duizendpoot Foulds was zowel in de lichte als in de klassieke muziek actief. Het pianoconcert was zijn meest succesvolle orkestpartituur, maar kreeg nooit de bijval die de componist verwachtte. Foulds vertrok gedesillusioneerd naar India en werd (ten onrechte) vergeten.

 

Kleurrijke variaties

Henry Purcells vier odes aan St. Cecilia, de beschermheilige van de muziek, vormen highlights in het Britse componeren. Toen het blad BBC Music in 2002 tien jaar bestond, nodigde het zeven componisten uit ieder een variatie te schrijven op een thema uit de meest briljante Ode. Colin Matthews gaf zijn collega’s het karakter van de diverse variaties aan. Zo ontstond een kleurrijk en tóch samenhangend geheel.

 

Woman of the Apocalypse

Van 2010 tot 2013 was James MacMillan vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie, en veel van zijn werk klonk niet toevallig in de NTR ZaterdagMatinee. In Woman of the Apocalypse interpreteert de Schot niet de teksten uit het Bijbelboek Openbaringen, maar heeft hij zich laten inspireren door de vele beeldende kunstenaars die deze vrouwenfiguur hebben vereeuwigd. Een soort schilderijententoonstelling waarvan het laatste doek, ‘The Coronation’, culmineert in een apocalyptisch hoogtepunt.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel