Haitink dirigeert Ein deutsches Requiem

Haitink dirigeert Ein deutsches Requiem
zaterdag 24 februari 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Bernard Haitink, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Michael Gläser, koordirigent
  • Camilla Tilling, sopraan
  • Johannes Martin Kränzle, bariton

Programma

Programma

  • Johannes Brahms - Ein deutsches Requiem
NTR Radio

Een jonge Brahms herdenkt Robert Schumann...

We vergeten het gemakkelijk, maar Ein deutsches Requiem is niet het werk van de gerijpte Johannes Brahms zoals we die kennen van talloze afbeeldingen: getooid met oudtestamentische baard en goede sigaar. Het is een compositie van een achtentwintig jaar jonge man, geschreven ter nagedachtenis aan zijn vriend en mentor Robert Schumann.

 

…en wordt een van de drie grote B’s

De eerste uitvoering van Ein deutsches Requiem vond plaats in de Dom van Bremen op Goede Vrijdag 1868. De dood van Brahms' moeder in 1865 liet eveneens diepe sporen na, maar dat werd pas na de première verwerkt in de etherische sopraansolo van het vijfde deel: ‘Ihr habt nun Traurigkeit’. Daarmee was het werk voltooid en kon in 1869 de eerste complete uitvoering plaatsvinden. In de tien daaropvolgende jaren kwam het internationaal al tot zo’n honderd uitvoeringen: een ongehoord succes voor een tot dan toe nauwelijks bekende componist. Brahms' reputatie groeide daarmee in een klap tot die van een groot toondichter, die zich naast Bach en Beethoven mocht rekenen tot de drie grote B’s.

Lees ook: Bernard Haitink in de Matinee


Dit concert is uitverkocht. De live-registratie is te volgen via NPO Radio 4 en webcast.  

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel