Gustavo Gimeno dirigeert Bruckners 'Romantische'

Gustavo Gimeno dirigeert Bruckners 'Romantische'
vrijdag 17 mei 2019 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Gustavo Gimeno, dirigent
  • Ingrid Geerlings, fluit

Programma

Programma

  • H. Andriessen - Ricercare
  • Wolfgang A. Mozart - Eerste fluitconcert
  • Anton Bruckner - Vierde symfonie
AVROTROS Radio

Dit concert opent met een werk van Hendrik Andriessen, de componist die als directeur van het Utrechts conservatorium en als organist van de Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat een belangrijke rol speelde in het muziekleven van de Domstad. Zijn prachtige Ricercare uit 1949 is een hommage aan Bach, van wie een jaar later de tweehonderdste sterfdag werd herdacht.

‘Een instrument dat ik niet kan verdragen’, is een bekende uitspraak van Mozart over de dwarsfluit. Niets daarvan is te horen in het sprankelende en verstilde Eerste fluitconcert, waarin de fluit naar hartenlust kan schitteren en zingen. Soliste in dit concert is Ingrid Geerlings, fluitiste in het Radio Filharmonisch Orkest.

Dubbel zo lang als Mozarts Fluitconcert duurt de Vierde symfonie van Bruckner, waarin landelijke en melancholieke sferen voorbij trekken, verre hoornsignalen zijn waar te nemen, een schetterend scherzo en een machtige finale van maar liefst twintig minuten.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel