Groot in het kleine

Groot in het kleine
vrijdag 9 december 2016 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Musici uit het Radio Filharmonisch Orkest
Karel Deseure, dirigent
  • Ilse Eerens, sopraan

Programma

Programma

  • Richard Wagner - Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde
  • Otto Ketting - The curious music that I hear
  • Gustav Mahler - Vierde symfonie
- AVROTROS Radio

Hemels geluk

Wagner en Mahler voeren u van een aards tranendal naar hemels geluk. Weinig componisten wisten de kracht van een alles verzengend liefdesdrama zo krachtig in muziek vast te leggen als Wagner. Wagners muziek staat nog steeds overeind als een van de meest aangrijpende passages uit de hele operaliteratuur. Voor de afwisseling brengt Mahler eens wat verlichting. Zijn Vierde Symfonie is zijn meest zonnige en vriendelijke. In het slotdeel bezingt een sopraan ‘Das himmlische Leben’, waar de wijn gratis is en de engelen zingend brood bakken.

 

In kleine bezetting

De werken van zowel Wagner als Mahler worden hier niet in de oorspronkelijke versie uitgevoerd. De inleiding tot de 1ste akte en Liebestod uit Wagners Tristan und Isolde zijn in 1982 door Reinbert de Leeuw bewerkt tot een versie voor fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, harmonium, piano, 2 violen, altviool, cello en contrabas. Mahlers Vierde werd op vergelijkbare wijze onder handen genomen door Klaus Simon.

 

Curious music

Tussen Wagner en Mahler hoort u Otto Kettings liederencyclus The curious Music that I hear, op teksten van Robert Louis Stevenson. Het stuk werd in mei 2006 ten doop gehouden door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. Kettings muziek is uitgesproken beeldend: de wind wervelt in The Wind, loden soldaatjes marcheren door The Land of Counterpane en op de woorden ‘The children sing in far Japan’ klinkt een pentatonisch loopje.    


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel