Geisers, fjorden en de Russische connectie

Geisers, fjorden en de Russische connectie
zaterdag 16 maart 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Stanislav Kochanovsky, dirigent
  • Sergey Khachatryan, viool

Programma

Programma

  • Anna Thorvaldsdottir - Aeriality
  • Jean Sibelius - Vioolconcert
  • Sergej Rachmaninov - Eerste symfonie
NTR Radio

Stanislav Kochanovsky dirigeert Rachmaninov en Thorvaldsdottir

Russische klank en kleur en Noordse natuurevocaties. Stanislav Kochanovsky maakt met het Radio Filharmonisch Orkest een reis vol fjorden, geisers en vergezichten. Hij maakt ook de link tussen de Russische muziek en de noordelijke landen aanschouwelijk. Waar Rachmaninov en ook Sibelius nog enigszins steunen op de erfenis van Tsjaikovski, trekt de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdottir de uiterste consequenties uit het soms uit graniet gehouwen werk van Sibelius. Haar Aeriality is als een overdonderende klankgeiser en maakt de oren ontvankelijker dan ooit voor de lyriek van Sibelius’ nog steeds onderschatte Vioolconcert. Aeriality klinkt nu voor het eerst in Nederland.

 

Sergey Khachatryan in het Vioolconcert van Sibelius

Sergey Khachatryan – eerder in de Matinee met het Vioolconcert van Tsjaikovski en Sjostakovitsj’ Eerste vioolconcert – is met zijn ‘beguiling cantabile’ (volgens Classical CD Review) de aangewezen persoon om deze Sibelius voor het voetlicht te brengen. Hij won in 2000 op 15-jarige leeftijd de Internationale Jean Sibelius-competitie. Zijn drie jaar later verschenen opname van Sibelius’ concert werd onmiddellijk geplaatst tussen de beste registraties van het werk.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel