GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus
-
Korngold en Zemlinsky
vrijdag 15 mei 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Klaus Mäkelä, dirigent
  • Elina Vähälä, viool

Programma

Programma

  • Gustav Mahler - Nicht zu schnell (Quartettsatz)
  • Erich W. Korngold - Vioolconcert
  • Alexander Zemlinsky - Die Seejungfrau
AVROTROS Radio

Muzikale geestverwanten Mahler, Korngold en Zemlinsky staan op het programma van dit AVROTROS Vrijdagconcert onder leiding van Klaus Mäkelä.

 

Enkeltje Wenen

Het programma is als een enkeltje Wenen: Mahlers Quartettsatz stamt nog uit zijn conservatoriumjaren, maar hier borrelt al duidelijk het grote gebaar van zijn latere orkestrale werken. De echo van de Weense fin de siècle is onmiskenbaar aanwezig in het Vioolconcert van de Oostenrijkse componist Erich Wolfgang Korngold, al ontstond het werk pas nadat hij in de jaren '30 naar Amerika was geëmigreerd. In Hollywood maakte hij naam met filmmuziek voor onder meer The Adventures of Robin Hood en Captain Blood. Flarden daarvan duiken op in zijn Vioolconcert. Zijn muziek is wel eens vergeleken met de gouden glinstering van de schilderijen van Gustav Klimt.

Na de pauze Die Seejungfrau van Zemlinsky, de Oostenrijkse componist die een zwak had voor sprookjesachtige teksten. Deze symfonische fantasie uit 1902 gaat terug op De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen, maar Zemlinsky betrok het verhaal over de onbereikbare liefde ook op zichzelf: hij koesterde een onmogelijke liefde voor Alma Schindler. Onmogelijk, omdat Alma haar keuze nou eenmaal had laten vallen op Gustav Mahler.

 


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

Deel dit artikel