GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus
-
De wonderbaarlijke mandarijn en premières uit Scandinavië
zaterdag 18 april 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Dima Slobodeniouk, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Klaas Stok, koordirigent
  • Stefan Dohr, hoorn

Programma

Programma

  • Karin Rehnqvist - Silent earth
  • Hans Abrahamsen - Hoornconcert
  • Béla Bartók - De wonderbaarlijke mandarijn
NTR Radio

Dima Slobodeniouk dirigeert nieuwe muziek van de Deen Hans Abrahamsen en de Zweedse Karin Rehnqvist, en het aangrijpende ballet De wonderbaarlijke mandarijn van Béla Bartók.

 

Dima Slobodeniouk, het Noorden, en volksmuziek

Lange tijd was Carl Nielsen het boegbeeld van de Deense muziek, maar sinds kort steekt Hans Abrahamsen hem naar de kroon. Zijn liederencyclus Let me tell you was een kolossaal succes, mede dankzij Barbara Hannigan. Voor de Berliner Philharmoniker en hun eerste hoornist schreef hij een nieuw Hoornconcert, een gezamenlijke compositieopdracht van de Berliner, het NHK Symphony Orchestra, de NTR ZaterdagMatinee en het Seattle Symphony Orchestra. Het Hoornconcert wordt nu voor het eerst in Nederland uitgevoerd. 

Dima Slobodeniouk maakt zich ook sterk voor een nieuw werk voor koor en orkest van de Zweedse componiste Karin Rehnqvist. Rehnqvist laat zich inspireren door de fascinerende volksmuziek uit het hoge noorden, met name door de lokroepen waarmee de herders hun vee uit de bergweiden terugroepen.

 

Bartóks antwoord op Le sacre du printemps

De Hongaar Béla Bartók was niet alleen een verwoed verzamelaar van volksmuziek, maar ook een man met ambities die succes wilde oogsten met balletten en opera’s. In het ballet De wonderbaarlijke mandarijn gaat hij onvervaard de competitie aan met Le sacre du printemps van Stravinsky.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

 

Deel dit artikel