Gavrylyuks Rachmaninov-reeks, Bartók en Loevendie

Gavrylyuks Rachmaninov-reeks, Bartók en Loevendie
zaterdag 15 februari 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Ludovic Morlot, dirigent
  • Alexander Gavrylyuk, piano

Programma

Programma

  • Theo Loevendie - La Calle
  • Sergej Rachmaninov - Tweede pianoconcert
  • Béla Bartók - Concert voor orkest
- NTR Radio

Alexander Gavrylyuk vervolgt zijn reeks met pianowerken van Sergej Rachmaninov. In deze Matinee wordt Rachmaninovs Tweede pianoconcert gecombineerd met werken van Theo Loevendie en Béla Bartók. Loevendies La Calle – geschreven in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee en mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten – beleeft zijn wereldpremière.

 

Gavrylyuk in Rachmaninovs bekendste pianoconcert

Op 11 mei 2019 startte de pianist Alexander Gavrylyuk een over meerdere seizoenen verspreide reeks waarin alle werken voor piano en orkest van Sergej Rachmaninov aan bod komen. Dit seizoen staat het Tweede pianoconcert centraal, een populair werk dat Gavrylyuk volgens bachtrack.com al eens ‘exquisite’ speelde.

 

Liefde voor de jazz en het orkest

Het Tweede pianoconcert, dat de wederopstanding van Rachmaninov na een duistere depressie markeert, krijgt gezelschap van werken die op vergelijkbare wijze de sfeer van een land transformeren tot meeslepende abstracte muziek. Theo Loevendie, van huis uit klarinettist, viert zijn liefde voor de Amerikaanse jazz in zijn nieuwe werk La Calle. En Béla Bartók verstopte zijn liefde voor de Oost-Europese volksmuziek in zijn grootse viering van het orkestapparaat, het Concert voor orkest.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel