Devotie en extase

Devotie en extase
zaterdag 20 mei 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Christoph Eschenbach, dirigent
  • Tzimon Barto, piano

Programma

Programma

  • Olivier Messiaen - Les offrandes oubliées
  • Wolfgang Rihm - Tweede pianoconcert
  • Anton Bruckner - Zevende symfonie
NTR Radio

Messiaen en Bruckner

In 1930 meldde Olivier Messiaen zich als 22-jarige jongeman aan het Franse componistenfront met een partituur die direct duidelijk maakte waar hij voor stond. In zijn latere werk zou hij nog oosterse invloeden en vogelzang toevoegen, maar al in het vroege Les offrandes oubliées doordesemt Messiaen zijn muziek met sporen van het gregoriaans en het katholieke geloof, als was hij een Franse incarnatie van Anton Bruckner. Van Bruckner dirigeert Christoph Eschenbach de Zevende symfonie. Waar dit werk in het teken stond van de dood – het Adagio was volgens de componist ‘een voorgevoel van de dood van Wagner’ – staan bij Messiaen de vervoering en de loutering voorop.

 

Zangerige lijnen in Rihms Pianoconcert

Anders dan deze ‘katholieke’ grootheden draagt de kameleontische expressionist Wolfgang Rihm in zijn werk geen religieuze gevoelens uit. Maar als altijd steunt hij ook in het Tweede pianoconcert, dat hij in 2014 voor pianist, bodybuilder, schrijver en filosoof  Tzimon Barto schreef, stevig op zijn voorgangers. Het is alsof hij, samen met de geest van Bruckner, de pianoconcerten van Mozart en Schumann bestudeerd heeft. Dat heeft geresulteerd in lange, zangerige melodielijnen zoals Rihm maar zelden schrijft.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel